Jupiter ne ofera o surpriza pe 8 martie - unde trebuie sa te uiti pe cer

Marti, 08 Martie 2016, ora 07:54
5767 citiri
Jupiter ne ofera o surpriza pe 8 martie - unde trebuie sa te uiti pe cer
Foto: NASA

Jupiter, cea mai mare planeta din sistemul nostru solar, va putea fi vazuta in conditii foarte bune marti, 8 martie, cand se va afla in cel mai apropiat punct al orbitei sale fata de Pamant.

Jupiter este a cincea planeta de la Soare, are diametrul de 11 ori mai mare decat cel al Pamantului, o masa de 318 ori si volumul de 1.300 ori mai mare. Marti, 8 martie, aceasta planeta se va afla la "doar" 664 de milioane de kilometri de Terra, oferindu-le pasionatilor de astronomie ocazia de a o observa in detaliu chiar si prin intermediul unor telescoape de camera, conform NASA.

Marti seara, Jupiter va rasari la estul boltei ceresti si va straluci cu o intensitate de trei ori mai mare decat Sirius, cea mai stralucitoare stea de pe cerul noptii. Uriasa planeta gazoasa va putea fi urmarita pe parcursul intregii nopti, descriind un arc de cerc pe cer de la est la vest, unde urmeaza sa dispara vederii odata cu zorii zilei de 9 martie.

Astfel de momente de apropiere maxima intre Pamant si Jupiter se produc o data la fiecare 13 luni, atunci cand Terra se interpune perfect intre Jupiter si Soare. Astronomii numesc aceste evenimente "opozitii ale lui Jupiter", pentru ca planeta gazoasa si Soarele se afla in locuri opuse pe cer.

Surpriza pe care ne-o rezerva Jupiter, in 8 martie

In cursul unei astfel de opozitii jupiteriene, planeta poate fi observata in detaliu cu mijloace optice minime, iar NASA ne asigura ca avem ce vedea, pornind de la Marea Pata Rosie, localizata in emisfera sudica a giganticei planete, o furtuna uriasa, veche de mai multe secole si cu diametrul mai mare decat al planetei noastre si pana la cele patru luni "galileene" ale lui Jupiter.

Satelitii galileeni sunt cei patru sateliti naturali ai lui Jupiter descoperiti de Galileo Galilei in 1610. Acestia sunt cei mai mari sateliti ai lui Jupiter. Trei dintre ei au fost denumiti in cinstea iubitelor lui Zeus (Io, Europa si Callisto), iar cel de-al patrulea in cinstea lui Ganymede, paharnicul zeilor olimpieni.

Acesti sateliti sunt niste lumi active. Io este o lume dominata de procese vulcanice, Europa este un satelit inghetat, care dispune insa de un urias ocean sub calota de gheata, iar oamenii de stiinta spera ca in acest ocean sa existe forme de viata extraterestra, Callisto are suprafata presarata cu numeroase cratere, iar Ganymede este singurul satelit planetar din sistemul nostru solar care are o magnetosfera.

NASA va aduna noi informatii despre cea mai mare planeta a sistemului solar si despre cei 67 de sateliti cunoscuti ai ei incepand cu luna iulie a acestui an cand sonda Juno, lansata la 5 august 2011, va ajunge la destinatie.

Obiectivele acestei misiuni sunt intelegerea originilor si evolutiei lui Jupiter, cautarea unui eventual nucleu solid al acestei planete gazoase, cartografierea campului sau magnetic, evaluarea cantitatii de apa si amoniac din straturile superioare ale atmosferei joviene, dar si observarea aurorelor produse in atmosfera densa a uriasei planete.

Eclipsa totala de Soare, pe 9 martie

Un alt eveniment astronomic care se produce la inceput de primavara este eclipsa totala de Soare din 9 martie. Aceasta eclipsa poate fi observata pe cerul Asiei si este cea de-a 10-a eclipsa totala din cursul secolului XXI.

Eclipsa va incepe in Oceanul Indian si apoi va trece la sud de Sumatra, cat si la sud de Borneo, dupa care va inainta prin centrul insulei Sulawesi, pentru a continua peste insulele Arhipelagului Indonezian, dupa care va fi vizibila doar deasupra Pacificului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Jupiter vizibil 8 martie, #Jupiter vizibil martie, #planeta Jupiter cer , #planete