Ziare.com

Misterele planetei cu doi sori

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 08:34

   

Misterele planetei cu doi sori
S-a crezut initial ca Planeta Kepler-16b, descoperita toamna trecuta de misiunea NASA a navei spatiale Kepler, este o lume rece care orbiteaza in jurul a doua stele, unde viata nu ar putea fi posibila.

Dar conform unor simulari recente pe calculator savantii au ajuns la concluzia ca ar putea exista suficienta caldura pe Kepler-16b pentru ca aceasta sa poata gazdui forme de viata.

Billy Quarles, un doctorand la Universitatea din Texas, Arlington, si colegii sai au simulat mai multe configuratii posibile pentru Kepler-16b. Cercetatorii au presupus ca steaua cea mai luminoasa dintre cei doi sori ai lui Kepler-16b ar putea fi principala sursa de caldura si lumina care sa permita viata pe planeta - este vorba de acea zona din jurul unei stele de la care planeta primeste indeajuns de multa caldura pentru ca existenta apei in stare lichida sa fie posibila.

Bazandu-se pe marimea stelei si pe temperatura, cercetatorii au stabilit ca aceasta zona s-ar intinde pe o arie de la 55 la 106 de milioane de kilometri in jurul stelei respective, informeaza National Geographic.

Profita si tu de Black Friday! Libra Internet Bank iti ofera un credit online de pana la 20.000 de lei, cu dobanda avantajoasa (DAE 10,94%). Ai banii in cont in doar cateva minute si nu faci niciun drum la banca. Asa sa tot faci cumparaturi online! Afla mai multe.

O Luna locuibila?

Cu o orbita circulara de aproximativ 65 de milioane de kilometri, aceasta planeta atat de asemanatoare cu Saturn se afla pe marginea a acestei zone unde ar putea sa existe conditii pentru aparitia sau chiar existenta vietii. Dar pe cata vreme sumbra Kepler-16b nu pare sa poata fi locuibila, o Luna aflata pe orbita sa ar putea gazdui viata, afirma cercetatorii.

Simularile sugereaza ca o Luna pe deplin formata si-ar fi facut aparitia mai tarziu in viata planetei Kepler-16b, cu mult dupa nasterea acesteia. Echipa cercetatorilor sustine ca Luna care ar putea gazdui viata este indeajuns de masiva pentru a retine o atmosfera asemanatoare cu cea a Pamantului. Mai ramane de parcurs pasul imens de la ipoteza stiintifica si simulare, la confirmarea propriu zisa a acestor teorii.

In orice caz descoperirea unei Luni locuibile ar fi o premiera in cadrul acestui nou proiect care isi propune sa cerceteze sistematic planetele cu una sau mai multe Luni. Pana acum cercetarile indica faptul ca planeta Kepler-16b reprezinta tinta ideala pentu aceasta noua initiativa.

O lume "aspra" de tip pamantean

In afara de posibilitatea existentei acestei Luni din jurul lui Kepler-16b, asemanatoare cu Pamantul, echipa de cercetatori mai investigheaza si daca ar putea exista o planeta nedetectata inca in acea zona "locuibila" din jurul rudei indepartate a lui Saturn.

Asta pentru ca rezultatele recente sugereaza existenta unei planete situate la o distanta de 141 de milioane de kilometri in afara orbitei lui Kepler-16b. Teoretic, aceasta lume care ramane inca misterioasa se pare ca este inconjurata de o atmosfera foarte aspra si greoaie, constituita din gaze precum dioxidul de carbon si metanul, care reprezinta o capcana capabila sa capteze si sa retina caldura, permitand astfel existenta apei lichide si implicit pe cea a vietii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2348 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor