Misterele planetei cu doi sori

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 08:34
3425 citiri
Misterele planetei cu doi sori
Foto: NASA

S-a crezut initial ca Planeta Kepler-16b, descoperita toamna trecuta de misiunea NASA a navei spatiale Kepler, este o lume rece care orbiteaza in jurul a doua stele, unde viata nu ar putea fi posibila.

Dar conform unor simulari recente pe calculator savantii au ajuns la concluzia ca ar putea exista suficienta caldura pe Kepler-16b pentru ca aceasta sa poata gazdui forme de viata.

Billy Quarles, un doctorand la Universitatea din Texas, Arlington, si colegii sai au simulat mai multe configuratii posibile pentru Kepler-16b. Cercetatorii au presupus ca steaua cea mai luminoasa dintre cei doi sori ai lui Kepler-16b ar putea fi principala sursa de caldura si lumina care sa permita viata pe planeta - este vorba de acea zona din jurul unei stele de la care planeta primeste indeajuns de multa caldura pentru ca existenta apei in stare lichida sa fie posibila.

Bazandu-se pe marimea stelei si pe temperatura, cercetatorii au stabilit ca aceasta zona s-ar intinde pe o arie de la 55 la 106 de milioane de kilometri in jurul stelei respective, informeaza National Geographic.

O Luna locuibila?

Cu o orbita circulara de aproximativ 65 de milioane de kilometri, aceasta planeta atat de asemanatoare cu Saturn se afla pe marginea a acestei zone unde ar putea sa existe conditii pentru aparitia sau chiar existenta vietii. Dar pe cata vreme sumbra Kepler-16b nu pare sa poata fi locuibila, o Luna aflata pe orbita sa ar putea gazdui viata, afirma cercetatorii.

Simularile sugereaza ca o Luna pe deplin formata si-ar fi facut aparitia mai tarziu in viata planetei Kepler-16b, cu mult dupa nasterea acesteia. Echipa cercetatorilor sustine ca Luna care ar putea gazdui viata este indeajuns de masiva pentru a retine o atmosfera asemanatoare cu cea a Pamantului. Mai ramane de parcurs pasul imens de la ipoteza stiintifica si simulare, la confirmarea propriu zisa a acestor teorii.

In orice caz descoperirea unei Luni locuibile ar fi o premiera in cadrul acestui nou proiect care isi propune sa cerceteze sistematic planetele cu una sau mai multe Luni. Pana acum cercetarile indica faptul ca planeta Kepler-16b reprezinta tinta ideala pentu aceasta noua initiativa.

O lume "aspra" de tip pamantean

In afara de posibilitatea existentei acestei Luni din jurul lui Kepler-16b, asemanatoare cu Pamantul, echipa de cercetatori mai investigheaza si daca ar putea exista o planeta nedetectata inca in acea zona "locuibila" din jurul rudei indepartate a lui Saturn.

Asta pentru ca rezultatele recente sugereaza existenta unei planete situate la o distanta de 141 de milioane de kilometri in afara orbitei lui Kepler-16b. Teoretic, aceasta lume care ramane inca misterioasa se pare ca este inconjurata de o atmosfera foarte aspra si greoaie, constituita din gaze precum dioxidul de carbon si metanul, care reprezinta o capcana capabila sa capteze si sa retina caldura, permitand astfel existenta apei lichide si implicit pe cea a vietii.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#NASA planeta locuibila, #NASA planeta Pamant, #planeta Kepler doi sori, #planeta Kepler viata , #planete