Ziare.com

NASA recunoaste ca in sistemul nostru solar trebuie sa mai existe un super-Pamant

Sambata, 14 Octombrie 2017, ora 17:28

   

NASA recunoaste ca in sistemul nostru solar trebuie sa mai existe un super-Pamant
Ipotetica Planeta 9, denumita de unii si planeta Nibiru, se afla undeva la limitele Sistemului Solar, iar astronomii sunt determinati sa o gaseasca, conform unui comunicat al NASA in care se precizeaza ca au fost descoperite numeroase dovezi indirecte ale existentei acestei planete si ca devine "greu" sa ne imaginam Sistemul Solar fara aceasta lume nevazuta, informeaza Space.com.

Aceasta ipotetica planeta ar fi de aproximativ 10 ori mai masiva decat Terra si se afla la mare distanta, la marginea Sistemului Solar, de aproximativ 20 de ori mai departe de Soare decat planeta Neptun (care se afla la o distanta medie fata de Soare de 4,5 miliarde de kilometri).

Astfel, Planeta 9 ar realiza rotatie completa in jurul Soarelui intr-un interval de timp de pana la 20.000 de ani. Desi inca nu a fost observata direct, astronomii au descoperit o serie de caracteristici ale Sistemului Solar care pot fi explicate cel mai bine de prezenta celei de-a 9-a planete, conform NASA.

"Exista in prezent cinci linii diferite de dovezi obtinute prin observatii care indica existenta Planetei 9", sustine Konstantin Batygin, astrofizician si planetolog la Institutul Tehnologic din California (Caltech), din Pasadena.

"Daca am renunta la aceasta explicatie si Planeta 9 nu ar exista, atunci am genera mai multe probleme decat am rezolva. Din start ar trebui sa rezolvam cinci noi probleme si ar trebui sa venim cu cinci teorii diferite pentru a le rezolva", a adaugat el.

In 2016 Batygin si colegul sau, Mike Brown, astronom la Caltech, au publicat un studiu care isi bazeaza concluziile pe simularile computerizate ce au tinut cont de orbitele circumsolare neobisnuite pe care le au cateva dintre obiectele mari din Centura Kuiper, centura de asteroizi, comete si planetoizi ce se intinde dincolo de orbita planetei Neptun (de unde si denumirea de obiecte transneptuniene).

Mai exact, sase astfel de obiecte se deplaseaza in jurul Soarelui pe orbite eliptice care sunt indreptate in aceeasi directie, chiar daca fiecare dintre aceste obiecte se deplaseaza prin spatiu cu viteze diferite. In plus, orbitele celor sase obiecte transneptuniene au acelasi unghi de inclinare de 30 de grade prin raport cu planul relativ al orbitelor celor opt planete cunoscute din sistemul nostru solar.

Folosind simulari computerizate ale Sistemului Solar in care au introdus si Planeta 9, Batygin si Brown au aratat ca ar trebui sa existe si mai multe obiecte inclinate pana la 90 de grade prin raport cu planul solar. Investigatii ulterioare au demonstrat ca sunt cunoscute deja cinci obiecte transneptuniene care respecta acesti parametri.

De atunci, astronomii au descoperit noi dovezi care sustin existenta Planetei 9. Cu ajutorul lui Elizabeth Bailey, astrofizician si planetolog la Caltech, Batygin si Brown au demonstrat ca influenta Planetei 9 ar fi determinat inclinarea planurilor orbitale ale tuturor celorlalte planete din Sistemul Solar - care orbiteaza in jurul Soarelui intr-un plan inclinat cu aproximativ 6 grade fata de ecuatorul solar.

"De-a lungul unor perioade lungi de timp, Planeta 9 va face ca planul intregului sistem solar sa se balanseze, in cadrul procesului de precesie", sustine Batygin.

De asemenea, cercetatorii au demonstrat modul in care prezenta Planetei 9 poate explica de ce obiectele din Centura Kuiper orbiteaza in directia opusa tuturor celorlalte obiecte din Sistemul Solar.

"Niciun alt model nu poate explica ciudatenia acestor orbite puternic inclinate. Se pare ca Planeta 9 asigura terenul natural in care astfel de ciudatenii orbitale sa se produca. Aceste obiecte au fost scoase in afara planului Sistemului Solar de influenta Planetei 9 si apoi au fost risipite spre interior sub influenta lui Neptun", a mai adaugat Batygin.

Planeta 9 ar fi putut sa se formeze mai aproape de Soare, dar apoi a fost aruncata spre exteriorul sistemului solar in urma unei interactiuni gravitationale cu Jupiter sau Saturn, planetele gigantice ale sistemului nostru solar. Descoperirea Planetei 9 ar raspunde la numeroase intrebari legate de formarea si evolutia sistemului nostru solar.

In continuare, cercetatorii vor apela la Telescopul Subaru, din cadrul Observatorului Mauna Kea din Hawaii pentru a gasi Planeta 9 si pentru a afla de unde provine aceasta misterioasa lume rece. Cele mai raspandite exoplanete descoperite in galaxia noastra sunt asa-numitele "super-pamanturi" - planete telurice mai mari si mai masive decat Pamantul, insa mai mici decat Neptun.

Ciudat este faptul ca deocamdata nicio astfel de planeta nu a fost descoperita in Sistemul Solar, ceea ce inseamna ca Planeta 9 ar putea fi super-pamantul care lipseste din Sistemul Solar.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre NASA planeta noua Planeta Nibiru
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 11032 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

S-a micsorat sistemul solar??

Inca din liceu,la astronomie,am invatat ca planetele sistemului nostru solar sunt:mercur,venus,pamant,marte
jupiter,saturn,uranus,neptun si pluto(scuze pentru literele mici).Daca aritmetica mea este corecta sunt deja 9,Pluto fiind ultima.
In ipoteza ca exista totusi aceasta misterioasa planeta de ce nu are nr.10 sau 9bis?? din articol reiese ca s-ar afla la marginea sistemului solar,deci dincolo de Pluto!!!!

 

Sumerienii in tabletele...

gasite si traduse, povestesc de Nibiru ca fiind a 12 planeta din sistemul solar, ei numarind soarele si luna ca corpuri ceresti din sistem fara deosebiri de stele satelti etc.
Deasemene ei spun ca pamintul Ki, Ka etse a saptea planeta pentru ca "unii" venind de afara au numarat invers, venind spre soare, corect?
Tot din scripturile sumeriene invatam ca Nibiru are o revolutie in jur de 3600 de ani!
Nu-i interesant cum ca la intervale de 3600 de ani civilizatia umana se dezvolta instantaneu fara nici o acumulare?
Mergind inapoi zeci, sute de mii de ani ajungem la incepturile noastre...
Incet incet "ni se da" informatia ca sintem...facuti de mai multi "dumnezei" veniti de pe alte planete si ca de fapt am fost..."faricati" cu un scop!
Cu scopul de a fi sclavii lor...!
Suna nasol de tot dar cindva trebuie sa privim realitatea in fata si sa incetam sa ne credem cei mai tari din univers! Cei ce ne-au facut sau saturat de micimea fabricatilor si au plecat dezzgustati!
Se vor intoarce? urmatoarea apropiere a lui Nibiru este peste 1200 de ani!
De-om trai! Om vedea :-)

intre timp

Pluto a fost retrogradata pentru proaste maniere

excellent comentariul!

asa se-ntampla daca esti prea mic, te retrogradeaza in clasament... din planeta devii planeta pitic :))

super-pamantul ala e proprietatea domnului dragnea...

credeam ca stiti...

daca NASA crede in bazaconii gen "nibiru" atunci se poate inscrie

fara jena si in societatea "Pamantul Plat" - care are filiale pe intreg globul pamantesc

 

Jack cu fluierul, stai blind body...

Il stii pe unul Coperincus care si ala a avut probleme spunind adevarul de care se temea biserica!
Adevarul asta este mult mai mare si care "rupe" istoria si crestinismul, islamul si alte denominatii crestine ce au copiat biblia vinzindu-se ca ...diferiti"!
Si totusi trebuie sa acceotam idea de sclavi fabricati in vitr pentru totala aservirel

cite cifre, tot atitea si planete

daca va ies la socoteala mai multe planete decit cifre, refaceti socoteala!

daca va ies la socoteala mai putine planete decit cifre, refaceti socoteala!

cite cifre , tot atitea si planete !

 

E neclar.

Ce vrei sa spui?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor