Ne va afecta tsunami-ul solar?

Miercuri, 04 August 2010, ora 13:58
6959 citiri
Ne va afecta tsunami-ul solar?

Pamantul va fi lovit miercuri de un tsunami solar. Expertii spun ca valuri de particule gazoase cu suprasarcina electrica pot atinge Terra din clipa in clipa, lovind scutul magnetic natural care o protejeaza.

Ne va afecta insa acest tsunami solar? Valentin Grigore, presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori, spune ca nu.

El a declarat pentru Ziare.com ca este o activitate normala a Soarelui care nu va avea efecte asupra Pamantului si a oamenilor. Potrivit lui Valentin Grigore, doar in cazul in care aceasta explozie solara ar fi fost foarte puternica ar fi afectat satelitii si sistemele de telecomunicatii.

"Aceste explozii sunt uzuale pentru astronomi, in special pentru cei care se ocupa de observarea Soarelui. Au mai fost astfel de explozii, dar nu s-a facut un asemenea tam-tam pe aceasta tema. Este o activitate normala a Soarelui. Vor mai fi si altele care este posibil sa afecteze serviciile de telecomunicatii. Aceasta insa nu cred ca ne afecta atat de puternic.

Perturbatiile in telecomunicatii si asupra satelitilor se intampla doar din cauza energiilor inalte din vantul solar. Daca explozia va fi puternica si va fi orientata catre Pamant va afecta retelele de telecomunicatii. Nu stiu insa daca aceasta explozie este atat de puternica incat sa genereze un haos cum am vazut in presa in aceste zile", a declarat Valentin Grigore pentru Ziare.com.

Pamantul va fi lovit de un tsunami solar

Presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori crede ca in urma acestui tsunami solar este posibil sa vedem aurore boreale.

"Este posibil sa vedem aurore boreale intense in regiunile in care ele apar dincolo de latitudinile de 55-60 de grade. Daca acest vant solar este puternic si interactiunea va fi puternica, este posibil ca aceste aurore boreale sa se vada si la latitudini mai medii, inclusiv din Romania.

Este posibil. Nu zicem ca se va si intampla acest lucru. In urma cu 4-5 ani, aceste aurore boreale au fost vazute din Bucuresti. A fost un lucru neobisnuit pentru aceasta zona, la latitudine de 45 de grade. Ele se vad de obicei la latitudini de peste 55 de grade", a mai declarat Valentin Grigore.

Tsunami-ul solar nu are nicio legatura cu valul de caldura din aceasta perioada

Totodata, presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori a infirmat ipotezele potrivit carora valul de caldura din aceasta perioada ar avea legatura cu explozia solara.

"Conexiunile care se fac cu actualul val de caldura si cu aceasta explozie nu au nicio legatura. Valul de caldura a aparut inainte de explozie. Nu au treaba una cu cealalta", a declarat Valentin Grigore.

Pamantul va fi lovit miercuri de un tsunami solar, iar specialistii au afirmat ca ar putea sa afecteze satelitii artificiali, prin valul de plasma ce va fi aruncat catre planeta noastra.

Exploziile solare puternice care au avut loc duminica au facut ca un val de atomi ionizati sa se indrepte cu viteza spre pamant. Astfel, s-au creat premisele ideale pentru o furtuna geomagnetica si un spectacol de lumini exceptional, sustin astronomii.

Explozia solara a fost detectata de Observatorul Dinamicii Solare al NASA, care inregistreaza imagini high-definiton ale Soarelui pe diferite lungimi de unda, incercand sa descopere misterele stelei noastre.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#tsunami solar Pamant, #explozie solara Pamant , #planete