Noi dezvaluiri din secretele planetei Marte

Luni, 25 Aprilie 2011, ora 15:18
5291 citiri
Noi dezvaluiri din secretele planetei Marte

Pana recent, s-a crezut ca polul Sud al planetei Marte este constituit dintr-un masiv de apa inghetata, acoperit cu un strat de gaz carbonic (CO2), deasemeni solidificat.

Dupa cum relateaza Le Point, ultimele cercetari nu confirma deloc aceasta ipoteza. Dimpotriva, cele mai recente masuratori radar efectuate cu sonda americana MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) au demonstrat ca masivul polului Sud al planetei contine de treizeci de ori mai mult gaz carbonic solidificat decat s-a crezut.

Conform noului studiu, publicat joia trecuta, atmosfera planetei a fost mai densa, in trecutul geologic, decat s-a crezut. Umiditatea era deasemeni mai ridicata.

In baza acestui studiu, Roger Phillips, geofizician la Southwest Research Institute din Boulder (Colorado), a tras concluzia ca importante cantitati din materia ce forma altadata atmosfera planetei - in mare parte CO2 - au fost inglobate in masivul inghetat al polului Sud.

Acest imens depozit de gaz carbonic solidificat este estimat la 12500 Kmc si ar putea fi echivalent cu 80% din cantitatea de CO2 existenta astazi in atmosfera martiana.

Observatiile au fost efectuate cu aparatura radar, penetrata adanc in interiorul planetei si au demonstrat ca masa de CO2 solidificata are tendinta sa revina in stare gazoasa, reimbogatind atmosfera martiana cu acest component.

In prezent, atmosfera planetei este constituita din CO2 in proportie de 95%. In compozitia atmosferei Pamantului, mai densa, acest gaz se regaseste abia in proportie de 0,4%, principalele componente fiind 78% azot si 21% oxigen, plus o cantitate de argon.

Importanta studiului efectuat pentru planeta Marte consta in faptul ca a stabilit cu oarecare certitudine raportul dintre cantiatea solidificata de CO2, inglobata in zona polului Sud si cantitatea aflata in atmosfera.

In timp geologic, aceasta situatie nu prezinta insa stabilitate. Astfel, au fost perioade cand aproape intreaga cantitate de CO2 se gasea in stare solidificata si perioade cand aceeasi cantitate se evapora in atmosfera, in functie de inclinatia axei de rotatie a planetei, care determina incalzirea sau racirea polului Sud.

Cresterea cantitatii de gaz carbonic in atmosfera a produs fenomene meteorologice de proportii, furtunele transportand dintr-o parte in alta cantitati importante de pulbere minerala.

Cercetarile au permis conceptul unui model informatic, privind evolutia planetei. A rezultat ca, in curs de 100.000 ani, variatia inclinatiei axei de rotatie a planetei Marte a determinat de sapte ori schimbarea completa in ce priveste forma de agregare a atmosferei.

Pentru cercetatori, asemenea concluzii sunt premizele unei mai bune intelegeri nu numai asupra planetei studiate, ci si in ce priveste evolutia in timp geologic a altor planete, inclusiv Pamantul.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#compozitie atmosfera Marte, #noi descoperiri Marte , #planete