Planeta Saturn, in imagini (Galerie Foto)

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 15:12
11287 citiri
Planeta Saturn, in imagini (Galerie Foto)

Sonda Cassini este in misiune pe orbita planetei Saturn: de aici, ochiul magic al aparatelor de fotografiat de inalta performanta a observat si a transmis inapoi, catre Pamant, secretele planetei.

Cercetatorii de la NASA au publicat cele mai spectaculoase imagini transmise de sonda Cassini, care exploreaza planeta inca din 2004. Cea de-a doua misiune, Cassini Solstitiu, care dureaza pana in 2017, urmeaza sa aduca si mai multe informatii despre Saturn si inelele sale.

Cand sonda se afla in portiunea de umbra a planetei, inelele se observa cel mai bine si astfel s-au descoperit unele mai mici, despre care initial nu se stia nimic.

Misiunea Cassini pe Saturn, prelungita pana in 2017

Multe dintre imaginile publicate de NASA sunt colaje ale fotografiilor facute de Cassini, culorile fiind obtinute prin manipulare digitala. S-a constatat ca atunci cand Soarele se afla in spatele inelelor, unele microparticule care le compun incep sa straluceasca.

Furtuna fara precedent pe Saturn

Culorile gradate din nordul planetei, care ajung de la auriu pana la albastru, sunt un efect care inca nu este pe deplin inteles de cercetatori: acestia cred ca ar putea fi vorba despre influente ale anotimpurilor sau ale temperaturii scazute.

Umbrele inelelor acopera partea de nord a planetei, ferind-o de razele soarelui. Pe parcursul celor 29 de ani in care Saturn inconjoara Soarele, umbrele se ingusteaza si acopera si cealalta emisfera.

Lumina isi face cu greu loc printre inelele care inconjoara planeta, motiv pentru care acestea par intunecate, in comparatie cu Saturn. In nord, cerul este albastru spre gri, iar norii stralucitori. Imaginea arata cum umbrele inelelor dispar in partea de sud, in timpul echinoxului din 2009.

Cea mai buna fotografie realizata de Cassini a fost cea cu Pandora, un satelit din apropierea inelelor, acoperit de mici particule de gheata.

Satelitul Enceladus al lui Saturn spune multe despre modul in care s-a format planeta. Satelitul are numeroase cratere uriase si rape create in timpul procesului de aplatizare.

Craterul Odiseu, de pe satelitul Tethys al lui Saturn, se intinde pe o portiune extinsa din zona de nord.

Imaginea in infrarosu a fost realizata cu ajutorul informatiilor transmise de Cassini. Au fost folosite 65 de imagini separate, iar lumina soarelui este reprezentata de diversele culori, in functie de modul in care este reflectata. Petele intunecate reprezinta norii si futunile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Saturn imagini, #imagini Cassini Saturn, #inele Saturn , #planete
Comentarii
Poza 3195
3195
rank 5
Pe o imagine a satelitului Pandora apare a fi rauri de apa !