Prima planeta locuibila din Univers, descoperita de francezi?

Marti, 17 Mai 2011, ora 19:14
10934 citiri
Prima planeta locuibila din Univers, descoperita de francezi?

Astrofizicienii din intreaga lume sunt de mai multi ani in cautare de alte planete locuibile (sau chiar locuite), din Univers. Ei au anuntat marti ca Gliese 581 d ar putea fi "prima planeta potential locuibila descoperita vreodata".

Cercetatorii francezi, de la CNRS, Centre National de la Recherche Scientifique, au fost interesati inca din 2007 de sistemul planetar al unei stele pitice rosii Gliese 581, descoperind doua planete stancoase la marginea zonei de locuit Gliese 581d si Gliese 581c. Ei au anuntat marti ca Gliese 581 d ar putea fi "prima planeta potential locuibila descoperita vreodata", precizeaza MaxiSciences.

Echipele conduse de Robin Wordsworth si Francois Uita, de la Laboratorul de meteorologie dinamica de la Institutul Pierre Simon Laplace, Paris, in colaborare cu Laboratorul de Astrofizica din Bordeaux, si-au publicat articolul marti, in Astrophysical Journal Letters, referitor la noua lor descoperire, modeland pe calculator atmosfera planetei care ar dispune de mari cantitati de dioxid de carbon.

Pentru a testa ipoteza posibilitatii existentei vietii, specialistii francezi au dezvoltat un model numeric capabil sa simuleze schimbari climatice potentiale asupra exoplanetelor din zona, si au descoperit ca, in cazul unei atmosfere dense de dioxid de carbon (un scenariu foarte probabil), Gliese 581 d ar putea impiedica condensarea atmosferei, aceasta avand si o temperatura propice pentru a permite si formarea oceanelor, norilor si a ploilor.

Gliese 581 d primeste energie de trei ori mai mica de la Soarele ei decat Pamantul, dar ar putea beneficia insa de un efect de sera, oferind un climat cald, favorabil vietii.

Gliese 581d are o masa de sase ori mai mare decat cea a Pamantului, fiind de doua ori mai mare ca dimensiune si avand o gravitatie de doua ori mai intensa decat pe Terra. Initial, a fost considerata prea rece pentru a avea apa in stare lichida.

Steaua Gliese 581 este aflata la aproximativ 20 de ani lumina (9.500 miliarde de km de sistemul nostru solar), fiind una dintre stelele cele mai apropiate.

In jurul ei mai orbiteaza inca o planeta posibil locuibila, neconfirmata inca, Gliese 581g, a carei descoperire a fost anuntata in 2010 de cercetatorii de la NASA. Cercetatorii francezi sunt optimisti in privinta faptului ca in viitor noile telescoape vor putea distinge si observa atmosfera acestei planete.

O alta exoplaneta, Gliese 581c, se afla insa prea aproape de soarele ei pentru a pastra apa, temperatura de la suprafata sa depasind 1.000 de grade Celsius.

Concluzia specialistilor francezi este ca Gliese 581 d ar putea fi o planeta locuibila, ale carei conditii ar fi favorabile existentei vietii, ea fiind destul de asemanatoare cu Pamantul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#planete locuibile, #planete asemanatoare Pamant, #Gliese 581d locuibila, #Gliese 581d viata, #planete viata , #planete