S-a descoperit cea mai apropiata planeta locuibila - E la numai 14 ani lumina distanta de Pamant!

Joi, 17 Decembrie 2015, ora 13:51
18239 citiri
S-a descoperit cea mai apropiata planeta locuibila - E la numai 14 ani lumina distanta de Pamant!
Foto: UNSW

Astronomii australieni au descoperit, la numai 14 ani lumina departare de Pamant, o planeta despre care sustin ca ar putea fi locuibila. E cea mai apropiata planeta cu aceasta caracteristica din afara sistemului nostru solar, sustin ei.

Wolf 1061c are de patru ori masa Terrei si se afla in zona locuibila, in care apa, cel putin teoretic, poate exista, relateaza Daily Mail.

Wolf 1061c se alatura astfel unui numar relativ mic de planete care ar putea gazdui viata, oamenii de stiinta incercand sa gaseasca un al doilea Pamant, care sa poata fi colonizat cat mai curand.

Colonizarea planetei Marte, in grafic - care este planul exploratorilor

Planeta este una dintr-un grup de trei detectate recent de astronomii australieni, toate orbitand o stea pitica rosie, numita Wolf 1061, mai rece decat Soarele nostru.

Toate cele trei planete descoperite au o masa mica, ceea ce sugereaza faptul ca ar putea fi stancoase, cu o suprafata solida, asemeni Terrei, a declarat autorul studiului, dr. Duncan Wright, de la Universitatea New South Wales (UNSW).

Planeta care a trezit interesul cercetatorilor este cea de la mijloc, nici prea aproape, nici prea departe fata de steaua sa.

"E fascinant sa privim spatiul vast si sa ne gandim ca o stea atat de aproape de noi - un vecin - sa aiba o planeta locuibila", a mai spus acesta.

Desi au mai fost gasite planete ce orbiteaza stele mai aproape decat Wolf 1061, acestea nu sunt considerate locuibile.

Cele trei planete recent descoperite orbiteaza o stea mica, relativ rece si stabila. Un tur complet in jurul acesteia dureaza 5 zile, 18 zile si, respectiv, 67 de zile. Masele celor trei sunt de 1,4 ori cat cea a Terrei, 4,3 si, respectiv, 5,2 ori cat cea a Pamantului.

In timp ce planeta care orbiteaza cel mai aproape steaua se afla la o distanta prea mica de aceasta pentru a fi locuibila, cea care o orbiteaza cel mai departe se afla chiar la limita spatiului considerat locuibil. Cea din mijloc se afla exact unde trebuie pentru a starni interesul astronomilor.

Pamantul are o sora geamana? NASA a descoperit o planeta locuibila, similara cu Terra

Majoritatea exoplanetelor stancoase descoperite pana acum sunt prea departe, la sute sau chiar mii de ani lumina departare, ceea ce inseamna ca nu putem ajunge la ele folosind tehnologia de care dispunem in acest moment.

Saptamana trecuta, astronomi din Suedia si Mexic au anuntat ca au descoperit doua dintre cele mai departate obiecte gasite vreodata in sistemul nostru solar. Unul dintre acestea, spun ei, ar putea fi un "super-Pamant", aflat la de sase ori mai departe de noi decat Pluto. Exista insa sanse sa fie vorba si despre o pitica maronie, o stea aflata pe moarte.

De la o asemenea distanta, e dificil de spus cu certitudine despre ce evorba, insa viteza si stralucirea celor doua sugereaza ca nu ar fi vorba despre stele, spun oamenii de stiinta.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#planeta locuibila aproape Terra, #Wolf 1061c planeta locuibila, #Wolf 1061c planeta viata, #planete locuibile colonizare , #planete