S-a descoperit cea mai mica exoplaneta

Joi, 21 Februarie 2013, ora 11:49
3073 citiri
S-a descoperit cea mai mica exoplaneta
Foto: NASA

Astronomii au descoperit cea mai mica planeta de pana acum din afara sistemului nostru solar, cu dimensiuni mai reduse decat Mercur, insa cu putin mai mare decat Luna.

Pentru a determina dimensiunile lui Kepler 37b, cel mai probabil o planeta stancoasa, a fost nevoie sa fie masurate cele ale stelei sale, relateaza BBC.

Conform unui raport publicat in Nature, planeta, cu 30% mai mare decat Terra, isi orbiteaza steaua in numai 13 zile. In sistemul solar in care se gaseste se mai afla doua planete, una cu 74% mai mare decat Pamantul, Kepler 37c, si o alta de doua ori mai mare decat Terra, Kepler 37d. Acestea termina un tur complet imprejurul stelei lor in 21, respectiv 40 de zile.

Exoplanetele cunoscute sunt in general de mari dimensiuni, aducand cu Jupiter si Neptun. Prima exoplaneta a fost descoperita in 1992, orbitand un pulsar. Cativa ani mai tarziu, planeta 51 Pegasi B a fost descoperita orbitand o stea similara soarelui nostru.

Recordul pentru cea mai mica exoplaneta este in mod constant depasit, pe masura ce tehnica evolueaza si acestea sunt mai usor de gasit.

Cel mai bun instrument in detectarea acestora este telescopul spatial Kepler, care sesizeaza variatiile de lumina, cauzate de momentul in care planetele trec prin fata stelelor lor.

La inceput, Kepler gasea cu precadere planete mari, de marimea lui Jupiter sau Neptun, insa in ultimii ani, lista exoplanetelor s-a marit considerabil, ajungand sa cuprinda mai multe asa-zise super-Pamanturi, cu un diametru de circa doua ori mai mare decat al Terrei.

Kepler 37b are insa numai o treime din dimensiunile detinatorului recordului de pana acum, fiind mai mica si decat Mercur.

Date stranse in decurs de aproape patru ani au dus la descoperirea planetei, printre care si zgomotele din interiorul stelei sale, care inainteaza sub forma de unde sonore, putand fi astfel detectate. Acestea transmit informatii inclusiv legate de dimensiunile stelei, de unde se pot trage concluzii in legatura cu marimea planetei care o orbiteaza.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#cea mai mica exoplaneta, #Kepler 37b, #planete similare Pamant, #planete asemanatoare Terra, #planete mai mici Pamant , #planete