S-a gasit planeta cu cea mai mare probabilitate de a sustine viata

Vineri, 03 Februarie 2012, ora 20:56
5099 citiri
S-a gasit planeta cu cea mai mare probabilitate de a sustine viata
Foto: Discovery

Astronomii au descoperit o a patra planeta potential locuibila in afara sistemului nostru solar, unde temperaturile ar putea sustine existenta apei.

Planeta GJ 667Cc se afla la o departare de 22 de ani lumina fata de Terra si este de 4,5 ori mai mare decat Pamantul.

Echipa de oameni de stiinta a analizat datele stranse de European Southern Observatory in legatura cu steaua GJ 667C, o pitica ce degajeaza mai putina caldura decat Soarele.

S-a descoperit ca cel putin trei planete o orbiteaza, iar una dintre acestea se afla la distanta potrivita pentru a absorbi la fel de multa lumina si energie ca si Pamantul de la Soare, relateaza AFP, citata de smh.com.au. In plus, are temperaturi la suprafata similare Terrei si, posibil, apa.

Planeta, de asemeni stancoasa, face un tur complet in jurul stelei sale in 28,15 zile, se mentioneaza intr-un raport aparut in Astrophysical Journal Letters.

"Aceasta planta este cel mai nou si bun candidat pentru a sustine existenta apei si, poate, a vietii, din cati cunoastem", a declarat Guillem Anglada-Escud, din cadrul Univesitatii Gottingen din Germania.

Teoria referitoare la existenta apei nu poate fi confirmata pana ce astronomii nu vor afla mai multe despre atmosfera planetei.

Celelalte planete care orbiteaza steaua ar putea include un gigant de gaz si un super-Pamant, care ar efectua un tur complet in jurul stelei sale in 75 de zile. Sunt necesare insa mai multe observatii pentru ca aceste informatii sa fie confirmate.

Astronomii francezi au confirmat in mai, anul trecut, prima exoplaneta ce indeplinea conditiile pentru a sustine viata, fiind vorba de Gliese 581d, o planeta stancoasa, ca si Terra, aflata la o distanta de 20 de ani lumina. Astronomii elvetieni au anuntat in august ca o alta planeta, HD 85512 b, aflata la o distanta de 36 de ani lumina, se afla, de asemenea, in zona calificata ca fiind "locuibila".

NASA a confirmat si ea o astfel de planeta la sfarsitul anului trecut, fiind vorba de Kepler 22b, aflata la o departare de 600 de ani lumina.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#planeta locuibila, #exoplaneta locuibila, #GJ 667Cc viata, #GJ 667Cc apa, #planete apa, #planete similare Pamant, #planete asemanatoare Terra , #planete
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Au găsit-o, dar este dată de Tăriceanu înainte de a fi descoperită.