Uimitor despre Calea Lactee - o galaxie "canibala", ce risca oricand sa fie mancata de o alta

Luni, 09 Decembrie 2013, ora 07:52
8742 citiri
Uimitor despre Calea Lactee - o galaxie "canibala", ce risca oricand sa fie mancata de o alta
Foto: Listverse

Calea Lactee reprezinta galaxia sistemului nostru solar, ea cuprinzand si alte stele cu planetele lor. Toate corpurile din aceasta galaxie orbiteaza in jurul centrului galactic.

Insa Calea Lactee inseamna cu mult mai mult, iar Listverse iti prezinta cateva informatii despre aceasta, pe care s-ar putea sa nu le stii.

Gaura neagra super masiva

In ultimii ani, astronomii au urmarit activitatea stelelor pe orbita, in jurul Sagetatorului A, o regiune densa din mijlocul spiralei galaxiei noastre. Pe baza modului in care acestea se misca, ei au determinat ca in mijlocul Sagetatorului A, ascunsa in spatele unui nor gros de praf si gaz, exista o gaura neagra super masiva, cu o masa de 4,1 milioane de ori mai mare decat cea a Soarelui.

Cand stelele se apropie de aceasta gaura neagra, incep sa se roteasca cu o viteza incredibila. Una dintre stele, S0-2, se misca cu 18 milioane de kilometri pe ora, iar gaura neagra o atrage si apoi o respinge. Recent, specialistii au mai descoperit si un nor de gaz care se apropie de gaura neagra, formatiune sfasiata in bucati de atractia gravitationala a gaurii negre.

Stele noi

Dr. Roland Diehl si echipa sa de astronomi au dorit sa afle cat de des se naste o stea in galaxia noastra. Dupa ce au cartografiat prezenta aluminiului 26, un izotop al aluminiului regasit in regiunea in care stelele se formeaza sau mor, au estimat ca galaxia noastra da nastere la 7 stele noi in fiecare an. In plus, de doua ori pe secol, o stea mare se transforma in supernova.

Galaxia canibala

Indiferent cat de des s-ar forma o noua stea, Calea Lactee creste atragand materie sin din alte parti. In trecut, nu se stiau exact mecanismele acestui proces, insa studii recente sugereaza ca galaxia noastra este un fel de galaxie canibala - a consumat alte galaxii in trecut si, cel mai probabil, va continua sa o faca, cel putin pana o galaxie mai mare ne va atrage si pe noi.

Folosind telescopul spatial Hubble si informatii colectate in decursul a 7 ani, cercetatorii au descoperit stele de-a lungul marginii exterioare a Caii Lactee, stele care se misca tangential, in loc sa se miste spre sau in directia opusa centrului Caii Lactee, ca oricare alta stea.

Se pare ca acestea ar fi de fapt ramasite ale altor galaxii absorbite de galaxia noastra. Aceste fenomene au avut loc, probabil, cu miliarde de ani in urma si vor mai exista. Calea Lactee va "manca" galaxia Andromeda in aproximativ 4,5 miliarde de ani, sustin oamenii de stiinta.

Galaxiile Gemene

In timp ce Calea Lactee este unica in multe feluri, nu se poate spune ca e tocmai rara. Exista o replica fidela a galaxiei noastre, descoperita in 2012. Aceasta are o spirala cu o gaura neagra supermasiva in centru, cu alte doua galaxii satelit de aceeasi marime. NGC 1073 este atat de similara Caii Lactee incat astronomii o folosesc pentru a invata mai multe despre propria galaxie.

O orbita de 250 milioane de ani

Pe Pamant, un an este determinat de durata de timp necesar pentru ca planeta noastra sa orbiteze Soarele. Tot sistemul solar orbiteaza gaura neagra din centrul Caii Lactee intr-un mod similar, doar ca ii ia ceva mai mult de 365 de zile, si anume 250 de milioane de ani pentru fiecare rotatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#detalii uimitoare Calea Lactee, #Calea Lactee galaxie canibala, #copie galaxie Calea Lactee, #Calea Lactee galaxie geamana, #gaura neagra calea lactee, #noi stele Calea Lactee, #viitor Calea Lactee , #planete