10 noi galaxii, descoperite in Univers

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 12:03
2210 citiri
10 noi galaxii, descoperite in Univers

O echipa internationala de astrofizicieni de la Universitatile Rutgers, Princenton si PUC - Chile a descoperit 10 noi grupuri masive de galaxii.

Sondarea Universului s-a realizat folosind o noua tehnica, detectarea de "umbre" din clusterele de galaxii, captand radiatia cosmica de fond, o relicva a "big bang-ului" care a dat nastere universului, scrie publicatia Physorg.

In cadrul ACT, Atacama Cosmology Project, Universitatea Princenton, s-a reusit captarea in imagini a radiatiei cosmice de fond (foto: zona superioara, in albastru sunt "umbrele", care de fapt sunt clustere de galaxii; in imaginile de jos cu alb sunt redate nivelurile cosmice de fond in functie de intensitatea radiatiilor).

Cercetarea a inceput in 2008, prin colaborarea dintre specialistii de la Universitatea Rutgers si Universitatea Ponticala Catolica- PUC din Chile, folosind un nou tip de radio telescop plasat in zona Atacama, in muntii Anzi, nordul Chile, o zona excelenta de observatie datorita climei urscate.

Sensibilitatea mare si rezolutia foarte buna a telescopului ACT au dat posibilitatea astrofizicienilor de a inversa procedura standard, cautand radiatia de fond in "umbrele cosmice", care ascund clustere de galaxii.

Radiatia cosmica de fond a fost observata pentru prima ora in 1960 de catre doi astronomi de Bell Labs din New Jersey, care au fost recompensati cu Premiul Nobel in fizica in 1978.

Teoreticienii Rashid Sunyaev si Iakov Zel'dovich au prezis fenomenul de "umbra" acum 40 de ani, cunoscut ca efect Sunyaev Zel'dovich - efect SZ.

Noile observatii si date furnizate de telescopul ACT vor ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine modul in care a aparut universul si evolutia sa ulterioara.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#gruuri masive galaxii, #cluser galaxii, #radiatie fond galaxii , #spatiu