A fost descoperita o stea pitica alba, cum nu s-a mai vazut

Marti, 03 Martie 2020, ora 11:12
5669 citiri
A fost descoperita o stea pitica alba, cum nu s-a mai vazut
Foto: Arhiva Pixabay

O stea pitica alba ultramasiva, care prezinta in atmosfera sa niveluri "neobisnuit de ridicate" de carbon, a fost descoperita de astronomi.

Cercetatorii cred ca aceasta stea, care este putin mai mare decat Soarele, s-a format cand doua pitice albe au fuzionat, in urma cu aproximativ 1,3 miliarde de ani, si au "esuat" sa explodeze intr-o supernova, relateaza Press Association.

Oamenii de stiinta sustin ca aceasta descoperire, publicata in revista Nature Astronomy, dezvaluie o compozitie atmosferica ce nu a mai fost observata anterior de astronomi.

Autorul principal al studiului, doctor Mark Hollands de la departamentul de fizica al Universitatii Warwick, a declarat: "Avem o compozitie pe care nu o putem explica prin evolutia normala a stelelor. Singurul mod in care poate fi explicata este prin formarea in urma unei fuziuni a doua pitice albe".

Piticele albe sunt ramasite ale stelelor care si-au consumat tot combustibilul si au eliminat straturile exterioare.

Numita WDJ0551+4135, aceasta stea a fost descoperita in timp ce astronomii analizau date transmise de telescopul spatial Gaia al Agentiei Spatiale Europene (ESA), lansat in 2013.

Echipa a folosit apoi telescopul William Herschel, localizat in Insulele Canare, pentru a analiza lumina emisa de pitica alba si pentru a identifica compozitia chimica a acesteia.

Ei au descoperit ca atmosfera stelei avea un nivel neobisnuit de ridicat de carbon.

"Aceasta stea s-a evidentiat ca ceva ce nu am mai vazut niciodata. Ne putem astepta sa vedem un strat exterior de hidrogen, uneori amestecat cu heliu, sau doar o combinatie de heliu si carbon. Nu ne asteptam sa vedem aceasta combinatie de hidrogen si carbon in acelasi timp, intrucat ar trebui sa existe un strat gros de heliu la mijloc, care impiedica acest lucru. Cand am analizat-o, nu avea niciun sens", a adaugat Hollands.

In timp ce majoritatea piticelor albe au o masa de aproximativ 0,6 mai mare decat a Soarelui, astronomii au descoperit ca aceasta are o masa de 1,14 ori mai mare decat cea solara, in ciuda faptului ca are doar doua treimi din dimensiunea Pamantului.

Pe baza orbitei sale in jurul Caii Lactee, astronomii cred ca steaua are o vechime mai mare decat cea aparenta.

"Poate ca cea mai interesanta caracteristica a acestei stele este faptul ca trebuie sa fi esuat sa explodeze ca o supernova - aceste explozii uriase sunt cu adevarat importante in cartografierea structurii Universului, deoarece pot fi detectate de la dimensiuni foarte mari. Cu toate acestea, raman multe incertitudini cu privire la insusirile sistemelor stelare care ajung la stadiul de supernova.

Pe cat de ciudat ar parea, evaluarea proprietatilor acestei supernove 'esuate', precum si a viitorului sau aspect, ne indica multe despre caile catre auto-anihilare termonucleara", a precizat Hollands.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#stea pitica alba ultramasiva, #descoperire stea pitica alba , #spatiu