A fost elucidat un mister al Lunii: Are legatura cu celebra "stralucire de la orizont"

Vineri, 19 Iunie 2015, ora 11:05
3661 citiri
A fost elucidat un mister al Lunii: Are legatura cu celebra "stralucire de la orizont"
Foto: NASA

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Colorado a confirmat o ipoteza lansata inca de la primele misiuni cu echipaj uman pe Luna, si anume ca la suprafata satelitului natural al Pamantului se afla nori de praf, chiar daca Luna nu are atmosfera, conform unui material publicat de The Verge.

In timpul misiunilor Apollo 15 si 17 astronautii NASA au remarcat o inexplicabila "stralucire la orizont", la suprafata Selenei, chiar inainte de rasaritul Soarelui. Aceasta descoperire i-a facut sa banuiasca faptul ca la mica altitudine deasupra Lunii se afla un nor de praf, insa pana in prezent nu au fost descoperite alte dovezi care sa sustina aceasta ipoteza.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Colorado au confirmat existenta norului de praf, insa misterul stralucirii de la orizont remarcata de astronautii din misiunile Apollo tot nu a fost complet elucidat pentru ca norul descoperit recent nu are compozitia si pozitia necesare pentru a produce stralucirea observata la suprafata Lunii in urma cu peste 40 de ani.

Aceasta descoperire a unui nor de praf la suprafata Lunii indica faptul ca si alte obiecte cosmice fara atmosfera ar putea fi inconjurate de nori de praf in suspensie.

Atunci cand au observat bizara stralucire de la orizontul selenar dinainte de rasaritul Soarelui, astronautii americani s-au gandit la fenomenul de difuzie a luminii - atunci cand lumina solara intalneste in drumul ei mici particule de praf, se imprastie in diferite directii, oferind un aspect de stralucire.

Pentru a explica insa stralucirea mentionata in misiunile Apollo, norul de praf ar fi trebuit sa aiba niste proprietati particulare: ar fi trebuit sa fie foarte dens si compus din particule cu raza de doar o zecime de micron. In plus, acest nor ar fi trebuit sa se afle la o inaltime cuprinsa intre 16 si 100 de kilometri fata de suprafata satelitului.

Europenii au un plan nebunesc: Iata cum vor sa cucereasca Luna

Echipa coordonata de Mihaly Horanyi a analizat datele adunate de sonda LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer), apartinand NASA, sonda ce a orbitat Luna in perioada 2013 - 2014. Echipa lui Horanyi cauta informatii despre misteriosul nor de praf observat in misiunile Apollo doar pentru a descoperi un alt nor de praf, aflat la mai putin de 1.600 de metri altitudine si compus din particule cu raza de aproximativ 0,5 microni.

"Este clar ca norul care ar fi explicat observatiile desfasurate in timpul misiunilor Apollo nu se afla acolo tot timpul", a comentat Horanyi, profesor de fizica la Universitatea din Colorado. Acesti nori de praf se formeaza probabil in urma coliziunilor dintre particule cosmice si suprafata selenara. Efecte similare au fost observate si la suprafata unor luni inghetate din sistemul nostru solar, asa cum ar fi unele luni de pe orbita lui Jupiter.

Aceste rezultate sunt importante in perspectiva viitoarelor misiuni cu echipaj uman pe planeta Marte. Norii de praf de la suprafata unor astfel de planete pot afecta echipamentele spatiale si chiar pot pune in pericol viata astronautilor daca sunt suficient de densi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#nori praf Luna, #cercetatori praf Luna, #Luna praf , #spatiu