Alarma pe o sonda spatiala - Suntem martorii unei zile istorice! (Video)

Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 15:50
5888 citiri
Alarma pe o sonda spatiala - Suntem martorii unei zile istorice! (Video)

Una dintre cele mai indraznete misiuni spatiale a ajuns intr-un moment cheie, luni, cand la bordul sondei spatiale Rosetta va suna o alarma, dupa care sonda va iesi din hibernarea care a durat doi ani si jumatate.

Lansata in urma cu 10 ani, misiunea sondei Rosetta este sa "vaneze" si sa aterizeze pe o cometa. Dupa ce isi va fi incalzit motoarele, ea va pleca la drum, nu inainte de a transmite un semnal catre Pamant. Va urma intalnirea cu cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko in august 2014.

Dupa ce, timp de cateva luni, o va studia de la distanta, strangand date despre mingea de de praf si gheata cu diamentrul de 4 km, va lansa un robot catre suprafata acesteia, pentru a aduna mostre si a realiza fotografii panoramice, informeaza BBC.

Oamenii de stiinta de la Agentia Spatiala Europeana (ASE) nu stiu cu exactitate cand, pe parcursul zilei de luni, va veni semnalul de la Rosetta. Inainte de a-l trimite, sonda trebuie sa iasa din hibernare, sa-si incalzeasca motoare, sa gaseasca Pamantul si sa-si indrepte principala antena inspre acesta.

Daca vor aparea probleme si mesajul nu va ajunge pe Pamant, cei care se ocupa de aceasta misiune vor interveni marti dimineata.

Rosetta, lansata in 2004, a intrat in hibernare in iunie 2011, deoarece traiectoria sa, prin sistemul nostru solar, ar fi dus-o prea departe de Soare si nu ar mai fi avut indeajuns de multa energie.

Deja a furnizat o serie de date extrem de interesante, mai ales in urma trecerii, foarte aproape, de doi asteroizi: Steinz, in 2008, si Lutetia, in 2010.

In prezent, Rosetta se afla la o departare de 9 milioane de kilometri de cometa pe care o vizeaza.

"O misiune unica"

Aterizarea pe cometa a robotului Philae, cu trei picioare, este programata pentru 11 noiembrie, dupa o perioada in care o va urmari indeaproape in apropierea sa de Soare, monitorizandu-i schimbarile.

Oamenii de stiinta vor sa afle compozitia cometei, despre care se crede ca ar avea materiale ce au ramas neschimbate de la formarea sisitemului solar, in urma cu 4,6 miliarde de ani. Rosetta va ajuta la dezlegarea misterului, oferind informatii despre felul in care a evoluat acesta.

"Rosetta este o misiune unica; unica din punct de vedere al tehnologiei, unica din punct de vedere stiintific si unica din punct de vedere filozofic, pentru ca aceste comete pot fi la originea noastra", a explicat directorul ESA, Jean-Jacques Dordain.

Get Adobe Flash player

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#misiune cometa Rosetta, #alarma sonda Rosetta, #sonda Rosetta trezire hibernare, #misiune cometa 67P ESA , #spatiu