Asteroidul Romania se apropie de Pamant: Cum poti sa il vezi Interviu

Joi, 23 Aprilie 2015, ora 07:23
6722 citiri
Asteroidul Romania se apropie de Pamant: Cum poti sa il vezi Interviu
Foto: Traiectoria asteroidului printre stele in anul 2015/Observer Astro

Pasionatii de astronomie au ocazia ca in aceasta perioada sa observe asteroidul Romania, care este mai apropiat de Pamant decat de obicei. Urmatoarea ocazie va fi in jurul anului 2025.

Asteroidul 7986 a fost descoperit in 1981 de astronomul S.J. Bus la Observatorul din Siding Spring, iar in 2012 a primit denumirea de "Romania", de atunci devenind interesant pentru astronomii romani. Acesta se afla intre Marte si Jupiter si se invarte in jurul Soarelui in 1.123 de zile.

Ce diametru are si cat de aproape se afla de Pamant in urmatoarele saptamani a explicat pentru Ziare.com Adrian Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

De asemenea, pasionatii de astronomie pot afla si cand si de unde vor putea observa asteroidul Romania.

Cand a fost descoperit asteroidul Romania?

Asteroidul a fost descoperit in 1981 in America, nu a fost descoperit de catre romani, ci de americani. In 2012 s-a propus un nume romanesc. Mirel Birlan a propus ca unul dintre asteroizii descoperiti pana atunci sa poarte numele tarii noastre si s-a ales acesta.

Apoi acesta a fost vazut si de la Observatorul Astronomic din Galati.

Sigur, dupa ce a primit numele, in 2012, anuntandu-se acest lucru, astronomii romani au vrut sa il observe, sa vedem si noi cum arata. A fost observat prima data la Galati si apoi la Cluj, de catre Lucian Hudin. De atunci, nu a mai fost observat.

Asteroidul este slab ca stralucire, e mititel si nu se vede bine decat o data la trei ani timp de cateva saptamani.

Am inteles ca abia in 2025 va fi urmatoarea geometrie favorabila in care asteroidul Romania va fi la fel de luminos ca acum

Sigur. Orbitele astea, orbita asteroidului si orbita Pamantului, sunt in asa fel incat doar o data la trei ani sunt pozitionate pentru observatie si o data la mai multi ani ajunge mai aproape de noi. Se intampla ca in perioada asta sa fie mai aproape de noi decat in restul timpului pe o perioada de cativa ani.

Asteroidul Romania e prietenos - nu ne ameninta (Video)

Acum la ce distanta fata de Pamant va fi?

0,91 unitati astronomice, adica 136,8 milioane de kilometri fata de Pamant.

Ce diametru are?

Nu se cunoaste exact diametrul sau, dar are intre doi si trei kilometri.

Asteroidul poate fi vazut doar din locuri speciale sau si de catre omenii care au un telescop acasa?

Nu poate fi vazut de acasa, pentru ca are o stralucire foarte mica si iti trebuie un telescop mare ca sa il vezi in imagini intr-un anumit loc pe cer si sa atingi o anumita stralucire. E greu de vazut.

In aceste conditii, unde pot sa mearga oamenii pentru a-l observa?

In Bucuresti o sa avem doua observatii. In noaptea de 27 spre 28 aprilie, va fi observat din afara orasului de Elisabeta Petrescu, de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu. Mai avem o observatie de la marginea orasului nostru, pe 12 spre 13 mai, cu Maximilian Teodorescu. La prima iesire pot sa mearga si oameni din presa, daca vor sa vina. Vor trebui sa ia legatura cu mine sa le spunem unde si cand mergem si daca amanam din cauza conditiilor meteo.

In afara de Bucuresti, in ce alte zone din tara se vor mai organiza astfel de observatii?

Vor mai avea loc observatii la care poate participa publicul selectat de noi la Cluj Napoca, de catre Lucian Hudin, in noaptea de 25 spre 26 aprilie. Si mai avem transmisii in direct. Mai sunt astronomi in tara care fac observatii de la ei de acasa, de la observatorul lor privat si nu accepta sa vina oamenii acasa si fac in direct pe Internet. O sa avem pe 24 spre 25 aprilie de la Ploiesti, Cristian Danescu face una. Noi ne strangem in sala planetariului de la Institutul Astronomic si ne uitam la observatiile in direct.

Si cum pot sa vada oamenii prin Internet? Exista un site anume?

Nu se fac pe site, ci in noaptea respectiva timp de doua ore ne conectam cu niste programe la oameni acasa, prin camera.

Spuneati mai devreme ca nu luati pe oricine, ci ca alegeti dvs. oamenii care sa participe la observatii. Care sunt conditiile pentru ca o persoana sa fie acceptata?

Acesta este un program educational si a fost gandit pentru ca studentii, elevii sa mearga impreuna cu profesorul.

Dar o persoana, care nu este nici din presa, nici elev, student sau profesor, nu poate participa?

Practic, daca ne contacteaza, e pasionat si vrea sa vina, nu putem sa refuzam. Pot veni, dar nu anuntam, de exemplu, ca e deschis intre 11:00 si 12:00 sa vina toti, pentru ca o sa si vorbim cu cel care face observatia, va explica si o facem pentru pasionatii de astronomie, ca sa vada cum se fac observatiile astronomice stiintifice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#asteroid Romania vazut Romania, #asteroid Romania, #asteroid 7986 Romania , #spatiu