Astronomii au calculat cand se va ciocni galaxia noastra de Andromeda (Video)

Autor: Ana Ilie
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 11:57
10354 citiri
Astronomii au calculat cand se va ciocni galaxia noastra de Andromeda (Video)

Astronomii au folosit Telescopul Spatial Hubble pentru a calcula cu precizie momentul in care glazia noastra, Calea Lactee, se va ciocni de galaxia invecinata, Andromeda.

Cele doua galaxii sunt atrase una catre alta de gravitatia fiecareia si oamenii de stiinta se asteapta ca cele doua sa inceapa sa fuzioneze peste patru miliarde de ani, scrie BBC. Dupa inca doua miliarde de ani se va putea discuta despre o singura entitate, cele doua galaxii fiind perfect contopite una intr-alta. Va fi un moment de-a dreptul spectaculos, pentru oricine ar fi prin preajma, sa urmareasca cerul.

Pozitia Soarelui nostru va fi schimbata, insa planetele nu sunt in pericol de a fi distruse de evenimentul ceresc.

"Astazi, galaxia Andromeda se vede, pe cer, ca un obiect mic, pufos, prima data descoperit de astronomii din antichitate, acum peste o mie de ani", spune cercetatorul Roeland van der Marel, de la Space Telescope Science Institute in Baltimore, SUA.

"Putine lucruri ii fascineaza mai mult pe oameni decat sa stie care este destinul nostru cosmic si soarta noastra. Faptul ca putem prezice ca acest mic obiect pufos va ajunge, intr-o zi, sa inconjoare si sa invaluie Soarele si sistemul nostru solar este o descoperire remarcabila si fascinanta", explica acesta.

Se stie de mult timp ca cele doua galaxii se indreapta una spre alta, fiind separate, in acest moment, de 2,5 milioane de ani lumina. Calea Lactee si Andromeda se deplaseaza una inspre cealalta cu o viteza de 400.000 de kilometri pe ora. Hubble a calculat cu precizie momentul ciocnirii, masurand in detaliu miscarilor anumitor regiuni din Andromeda, numita si M31, conform numarului de catalog.

"Este necesar sa stim nu numai cum se misca in directia noastra Andromeda, ci sa stim care este si miscarea laterala, deoarece asta determina daca Andromeda o sa ne ocoleasca sau se indreapta direct spre noi", arata Dr van der Marel.

Pentru prima data dupa peste o suta de ani de incercari esuate, astronomii au la indemana tehnici suficient de sofisticate, care le permit sa masoare miscarea laterala, cu ajutorul Hubble.

Simularile computerizate bazate pe datele oferite de Hubble arata ca cele doua mase de stele se vor contopi, in cele din urma, intr-o singura galaxie eliptica. Cu toate acestea, chiar daca galaxiile sunt pe un curs de coliziune, stelele din interiorul lor nu se vor ciocni, intrucat se afla la distante uriase unele de altele.

Perturbarile gravitationale vor schimba insa locatia sistemului nostru solar, iar norii de gaze starniti de accidentul cosmic vor declansa o etapa intensa de formare de noi stele.

In ciocnire va fi implicata si o a treia galaxie, companionul mai mic al Andromedei, galaxia M33.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Calea Lactee ciocnire Andromeda, #Calea Lactee ciocnire galaxie, #galaxii ciocnire , #spatiu