Ziare.com

Astronomii, uluiti de ultimele descoperiri din Univers

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 08:28

   

Astronomii, uluiti de ultimele descoperiri din Univers
Un telescop spatial apartinand NASA a facut o descoperire uimitoare pentru lumea stiintifica. El a detectat nu mai putin de 1.873 de surse de raze gamma in cosmos, foarte multe dintre acestea fiind misterioase.

Aproape 600 dintre sursele respective sunt mistere totale pentru specialisti, scrie Daily Galaxy. Despre ele, expertii spun ca pot fi chiar materie intunecata.

Telescopul Fermi poate detecta razele gamma ce vin din diferite directii din cosmos, chiar si de acolo unde nu sunt obiecte care sa le produca, spune David Thompson, implicat in acest proiect. Razele gamma sunt forme foarte puternice de lumina. Ele pot fi produse de gaurile negre si stelele care explodeaza.

Una dintre sursele misterioase pot fi norii de materie intunecata, dar se stie ca razele gamma pot fi emise si de pulsari. NASA nu detine deocamdata tehnologia necesara pentru a detecta materia intunecata, dar afirma ca ea exista si ca formeaza circa 85% din masa gravitationala a Universului.

Oamenii de stiinta speculeaza asupra acestor emisii misterioase si spun ca ele ar putea veni chiar si din ciocnirea unor grupuri de galaxii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5880 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Radiatii Gamma

Foarte tare articolul! Ia uite ce ne invata el: "Razele gamma sunt forme foarte puternice de lumina." =))
Uite prietene, pentru informarea ta: http://en.wikipedia.org/wiki/Gamma_radiation
Poate data viitoare citesti si tu INAINTE sa publici articolul!

 

A prins el ceva,dar nu cine stie ce .

Astronomii la inceput au putut detecta doar fotonii care aveau enrgiile cuprinse intre 1,5 si 3,5 eV,adica fotonii care se inscriu in spectrul luminii vizibile.Ulterior extinzandu-se domeniul de observare,spre fotonii cu energii mai mici,spre radiatiile infrarosii,dar si spre fotonii cu energii mai mari spre radiatiile ultraviolete.In faza ultima s-a reusit sa se extinda cercetarile in domeniile superioare ale spectrului radiatiilor electromagnetice,in care fotonii au energii foarte mari,ultravioletul indepartat ,radiatia x,si RADIATIA GAMMA.Radiatia gamma este cea mai energetica.Numai ca,daca vorbim in acest caz de lumina,ne referim la spectrul vizibil.Radiatiile gamma nu fac parte din spectrul vizibil.De aici provine confuzia autorului.El nu face deosebire intre spectrele radiatiilor vizibile si cele ale radiatiilor gamma.Si chiar daca putem vorbi de fotoni in ambele cazuri,intre ele exista deosebiri esentiale,si in mod deosebit al provenientei lor.

Bai, ce-ai complicat-o!

Eu intelesesem de la Mirel. Acuma totul e confuz, dupa ce te-am citit pe tine. Mai bine nu postai.
- ce o fi cu razele astea gamma? S-or gasi si la noi in RO?

Lasa Mirel ca nu-i drracu asa de negru ,

mai ales la nivelul din Romania si daca nu esti din domeniu , merge !Noi pricepuram ideea "Razele gamma sunt forme foarte puternice de lumina" ;
daca cand ai zis "forme" te-ai gandit la imaginea grafica de "acordeon" mai "dens" a frecventei acestor "raze" atunci se intelege de ce ai ales termenul "puternice".E ok !

 

@comediantragic

Ce nu ai inteles?Fii mai precis?

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor