Calatorie spre Marte: Primii oameni ai misiunii, un cuplu varstnic

Autor: Ana Ilie
Joi, 28 Februarie 2013, ora 09:50
4164 citiri
Calatorie spre Marte: Primii oameni ai misiunii, un cuplu varstnic

O echipa condusa de milionarul turist spatial Dennis Tito intentioneaza sa trimita catre Marte un "cuplu testat", intr-o misiune finantata privat. Fundatia Inspiration Mars intentioneaza sa inceapa misiunea de un an si jumatate in ianuarie 2018.

Printre cei implicati in proiect este si Jane Poynter, care a petrecut doi ani izolata intr-un ecosistem alaturi de sapte persoane in 1991, scrie BBC.

Poynter a afirmat ca echipajul misiunii va consta dintr-un cuplu mai varstnic, care are o relatie capabila sa reziste la stresul de a trai intr-un mediu inchis timp de doi ani.

"Pot atesta din proprie experienta dupa traiul in Biosfera 2 ca a avea langa tine pe cineva in care ai profunda incredere si pe care il iubesti este un lucru extraordinar", explica Poynter, care s-a casatorit cu unul dintre cei implicati in experimentul Biosfera 2.

Procesul de selectie a echipajului pentru calatoria catre Marte va incerca sa gaseasca "persoane rezistente care sunt capabile sa mentina o atitudine fericita si optimista in fata greutatilor".

Planul este sa fie ales un cuplu aflat la varsta a doua, deoarece sanatatea si fertilitatea le vor fi mai putin afectate de radiatiile la care vor fi expusi in timpul unei astfel de calatorii in spatiu.

Cuplul va fi pregatit pe indelete si va primi sprijin psihologic din partea controlului misiunii, pe parcursul intregii aventuri.

"Dorim ca echipajul misiunii sa reprezinte omenirea. Dorim ca tineretea lumii sa fie reflectata in acest echipaj si ca fetele si baietii sa aiba modele in viata", continua Poynter.

Istoricul misiunilor spatiale, profesorul Christopher Riley, de la Universitatea Lincoln, spune ca trimiterea unui cuplu trecut de prima tinerete pe Marte este o idee buna.

"Ideea de a trimite astronauti mai in varsta in misiuni cu durata mai mare, dupa ce au avut copii, exista de ceva timp. Motivatia este ca o astfel de misiune cu durata mare, in afara atmosferei protective a Pamantului, ii poate face infertili", explica acesta.

Misiunea presupune un zbor catre planeta rosie, fara aterizare, si intoarcerea pe pamant. Durata sa va fi de 501 zile - un an si jumatate, incepand din ianuarie 2018, cand pamantul se aliniaza cu Marte la o distanta mai mica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Marte misiune cuplu, #echipaj varstnic misiune Marte , #spatiu