Cantecul unei stele, inregistrat de NASA (Video)

Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 15:09
8134 citiri
Cantecul unei stele, inregistrat de NASA (Video)
Foto: Spacetelescope

Cantecul unei stele indepartate a fost inregistrat de astrofizicienii de la NASA, prin tehnologie de ultima ora, capabila sa redea sunetele realizate de corpul ceresc in functie de stralucirea sa.

Stelele ne pot incanta nu numai cu stralucirea misterioasa, ci si cu sunetul produs atunci cand in interiorul lor au loc diverse reactii, acestea fiind responsabile si pentru modul in care stralucesc, arata cercetatorii de la Universitatea din Birmingham, care au colaborat cu NASA pentru acest proiect, relateaza The Telegraph.

Steaua KIC 11026764, aflata la mare distanta de Pamant, vibreaza ca o instrument muzical, datorita "cutremurelor" care rezoneaza din nucleu.

Steaua, care a fost poreclita Gemma, a fost analizata cu ajutorul unei tehnici numite "astroseismologie". Aceasta permite ca jocul de umbre si lumini cauzat de reactiile interne ale stelei sa fie "traduse" in sunete.

"Cantecul stelei" seamana putin cu sunetul produs de cineva care sufla peste un microfon, insa poate sa dezvaluie detalii importante despre structura interna a stelei, despre varsta acesteia si despre dimensiune, spune doctorul Bill Chaplin, astroseismolog la Universitatea Birmingham.

"Stelele rezoneaza ca un instrument muzical urias. Acestea fac zgomot, insa nu le putem auzi, deoarece sunetul ar trebui sa calatoreasca prin spatiu. Ca si un instrument muzical, stelele nu sunt uniform solide, asa ca sunetul ramane prins in straturile superioare si oscileaza inauntru. Astfel, steaua vibreaza, iar vibratia o face sa se extinda si sa se contracte", spune Chaplin, care explica astfel palpaiala stelelor, care uneori par mai mari sau mai mici.

Cantecul Soarelui, inregistrat in premiera mondiala

In iunie anul acesta, astronomii de la Universitatea din Sheffield au reusit sa inregistreze cantecul Soarelui, prin recrearea sunetelor produse prin vibratie de campul magnetic al stelei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cantec stele, #cantec stea, #studiu muzica stele , #spatiu