Cassini, "vizita" istorica: Gazduieste viata apa de pe una dintre lunile lui Saturn?

Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 17:43
2850 citiri
Cassini, "vizita" istorica: Gazduieste viata apa de pe una dintre lunile lui Saturn?
Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Naveta Cassini face astazi o calatorie istorica pe langa una dintre lunile lui Saturn, Enceladus. Aceasta se va apropia la o distanta de 48 de kilometri de suprafata lunii, in zona regiunii Polului Sud.

Este cea mai "intima" vizita a sondei Cassini, care va cobori in atmosfera plina de gheata a lui Enceladus, relateaza NASA. Misiunea va duce la obtinerea de informatii legate de compozitia acestei atmosfere, oferind si imagini si date despre compozitia oceanului acoperit de gheata.

Momentul de maxima apropiere a lui Cassini de Enceladus, unde in atmosfera sunt aruncate in mod constant o serie de gaze si gheata, va dura doar cateva zeci de secunde, suficient insa ca informatii extrem de importante sa fie culese, informeaza SpaceFlight Now.

In oceanul de pe Enceladus se banuieste ca ar putea exista viata de tip microbian, de tipul celei care se gaseste in strafundurile oceanelor Terrei, langa apele hidrotermale, informeaza Phys Org.

Enceladus, o luna inghetata cu diamentrul de 502 kilometri, fascineaza de multa vreme oamenii de stiinta. Prima oara a fost vazuta de aproape, in anii '80, de Voyager, apartinand NASA.

Un studiu recent a aratat ca nucleul lui Enceladus este similar celui intalnit in cazul asteroizilor, acesta fiind format din roci nemetalice, formate din praful de la inceputul Sistemului Solar, informeaza IFL Science.

Vizita de sambata a lui Cassini e cea de-a 21-a trecere pe langa luna inghetata. De marimea statului americani Arizona, Enceladus, cu exteriorul sau inghetat, e unul dintre cele mai stralucitoare obiecte din sistemul solar.

NASA face publice noi imagini detaliate cu Enceladus, luna lui Saturn - va ajunge la 45 km distanta de satelit (Foto)

"Am aflat ca, la fel ca in cazul celei mai mari luni a lui Jupiter, Europa, exista un ocean lichid sub crusta de gheata a lui Enceladus, si avem dovezi ca exista activitate hidrotermala, reactii dintre rocile fierbinti si apa lichida, pe fundul oceanului", a declarat Curt Niebur, implicat in aceasta misiune a lui Cassini.

Cassini se afla in ultimii sai doi ani de misiune, orbitand Saturnul. Plecata de pe Pamant in 1997, Cassini va ramane curand fara combustibil, dupa 11 ani in care a orbtitat gigantica planeta. Nasa a extins deja misiunea de multe miliarde de dolari de mai multe ori, oferindu-i posibilitatea de a trece de mai multe ori si pe langa Titan, cea mai mare luna a lui Saturn, o lume care-i fasciuneaza deopotriva pe cercetatori.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Cassini Enceladus, #Cassini misiune Saturn, #Cassini misiune luna Saturn, #apa viata Enceladus, #ocean Enceladus , #spatiu