Ziare.com

Ce au descoperit astronomii: Are legatura cu aerul pe care-l respiram

Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 08:57

   

Ce au descoperit astronomii: Are legatura cu aerul pe care-l respiram
Un urias nor de praf si gaze cosmice ar putea pastra urmele primelor stele care s-au aprins in Universul nostru, dupa Big Bang, conform unei echipe de astronomi care a observat ca acest nor contine foarte putine elemente chimice grele, elemente ce sunt produse in furnalul stelar, dupa ce steaua isi epuizeaza tot combustibilul nuclear (hidrogenul) si incepe sa fuzioneze elemente progresiv mai grele.

Cantitatea limitata de astfel de elemente grele si distanta la care se afla norul observat ii fac pe astronomi sa concluzioneze ca aceste substante chimice au fost produse in nucleele primelor stele din Univers, conform unui material publicat de Live Science.

"Motivul pentru care ne intereseaza aceste prime stele din Univers are legatura chiar cu aerul pe care-l respiram in prezent. La inceputurile Universului nu existau deloc astfel de elemente chimice grele (cum este oxigenul) ", a explicat unul dintre co-autorii acestui studiu, John O'Meara, de la Saint Michael's College din Vermont.

Primele stele din Univers erau constituite din hidrogen si heliu, elementele chimice dominante din Univers si totodata primele elemente aparute din supa fierbinte de particule de dupa Big Bang.

Hidrogenul si heliul stelar au fost transformate prin fuziune nucleara in elemente mai grele, care apoi au fost imprastiate in Univers dupa moartea violenta a primelor stele, in explozii de tip supernova.

Generatiile urmatoare de stele au inclus astfel de elemente mai grele in reactoarele lor nucleare si, pornind de la ele, au sintetizat prin fuziune nucleara elemente si mai grele pe care le-au expulzat la randul lor in spatiu la sfarsitul vietii stelare.

"Este clar ca istoria Universului este de fapt istoria cresterii cantitatii de elemente chimice grele, de-a lungul timpului", a mai sustinut O'Meara, care a colaborat in cadrul acestui studiu cu Neil Crighton (coordonator) si cu Michael Murphy, ambii de la Universitatea Tehnologica australiana din Swinburne.

Echipa a folosit sistemul optic Very Large Telescope (VLT) din cadrul European Southern Observatory, din Chile, pentru a studia un foarte vechi nor de gaze cosmice cu varsta aparenta de 12 miliarde de ani - in conditiile in care Universul are varsta estimata la 13,8 miliarde de ani.

Acest nor a fost descoperit pentru ca este luminat de un quasar (un nucleu galactic foarte activ) aflat in fundal, iar astronomii au reusit sa determine compozitia sa chimica si au descoperit foarte putine elemente mai grele decat hidrogenul si heliul, elemente care probabil au fost produse in primele stele care s-au aprins in Univers.

Exista si observatii ale unor nori mai vechi, insa acestia erau formati doar din hidrogen si heliu. Acest nor de gaze si praf cosmic contine cea mai redusa concentratie de elemente grele descoperita in astfel de obiecte cosmice.

Elemente din primele minute de dupa Big Bang, descoperite

Astronomii au descoperit foarte multe aglomerari de gaze si praf cosmic din tineretea Universului. Lumina provenita de la un singur quasar poate descoperi vederii, in drumul ei spre Pamant, mai multi astfel de nori. Conform lui O'Meara, faptul ca lumina strabate mai multi astfel de nori de gaz face dificila analiza lor chimica, fiind foarte greu de distins intre semnaturile chimice suprapuse ale diferitelor aglomerari de gaze si praf cosmic.

"Am cautat cu incapatanare astfel de nori a caror semnatura chimica sa poata fi evaluata. Nu este ca si cum nu ar fi suficient de multi nori de gaze in Univers, problema a fost sa-i descoperim pe aceia pe care sa-i putem analiza din punct de vedere chimic", a mai explicat O'Meara.

In viitorul apropiat, dupa lansarea de catre NASA a Telescopului Spatial James Webb (JWST), cautarea unor astfel de nori de gaze va deveni mai usoara.

In loc sa fie limitati de sursa de lumina reprezentata de quasari, astronomii vor putea folosi lumina mai slaba emisa de galaxii pentru a identifica astfel de structuri cosmice. Telescopul Spatial James Webb urmeaza sa fie lansat in octombrie 2018.

Cum arata Universul? Fotografii spectaculoase


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3444 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor