Ce se va intampla cu Pamantul, daca Soarele moare?

Miercuri, 10 August 2011, ora 22:50
17217 citiri
Ce se va intampla cu Pamantul, daca Soarele moare?
Foto: pravda

Ca orice astru ceresc, si Soarele va muri intr-o zi, dar procesul este extrem de lung si va incepe in ziua cand isi va termina combustibilul si va deveni o gigantica stea rosie. Atunci, Soarele isi va pierde din puterea gravitationala, iar Pamantul nu va mai ramane pe orbita si va fi mistuit.

Anticipata si mult discutata zi a Judecatii de Apoi va veni, dar aceasta se va intampla in aproximativ cinci miliarde de ani. Nucleul Soarelui isi va termina hidrogenul in acest timp si astrul ceresc se va transforma intr-o stea gigantica rosie, informeaza Pravda.

Soarele va ajunge treptat o stea 'pitica alba'. Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge au prezentat recent un model pe calculator a acestui proces.

Cand oamenii de stiinta spun ca Soarele poate exploda, cea mai mare parte a oamenilor obisnuiti iau aceasta ca pe o absurditate. Cu toate acestea, Soarele nu este etern. Universul nu este stabil in totalitatea lui si oricare dintre corpurile ceresti, inclusiv stelele, au cicluri evolutive, care incep cu nasterea si sfarsesc cu moartea lor.

Explozia Soarelui nu se va produce ca o explozie instantanee. Aceasta va fi rezultatul unor procese complicate si de lunga durata. Se poate intampla in viitor, cand omenirea a parasit probabil planeta Pamant. Oamenii vor fi pe cale de disparitie sau vor fi gasit alte planete unde sa locuiasca.

O stea de greutate medie, precum Soarele nostru, ramane in starea ciclului hidrogen-heliu pe tot parcursul existentei. Atunci cand intregul stoc de combustibil pe baza de hidrogen va arde si hidrogenul din miezul stelei se va transforma in heliu, arderea termonucleara a mantalei va continua.

Soarele isi va mari dimensiunea de 100 de ori si va deveni o stea gigantica rosie. Steaua va ramane in aceasta faza, pentru o perioada de timp - mai multe milioane de ani. Atata timp cat reactiile heliului sunt foarte sensibile la temperatura, steaua va incepe sa pulseze si se va transforma intr-o nebuloasa.

Nucleul se va raci si steaua va deveni o pitica alba, cu diametru comparabil cu al Pamantului. Cum piticele albe nu au nicio sursa de energie, aceasta se va intuneca si va continua sa se raceasca.

Puterea gravitationala a Soarelui va scadea, ca a unui corp ceresc, care-si pierde lent greutatea. Ca rezultat, planetele din sistemul solar nu vor mai putea ramane pe orbitele lor. Cel mai probabil, multe planete, inclusiv Pamantul vor fi arse, in timpul etapeiin care Soarele va deveni o stea gigantica rosie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#explozia soarelui, #distrugerea soarelui, #distrugerea pamantului, #sfarsitul lumii, #disparitia soarelui , #spatiu