Cea mai mare gaura neagra a fost "cantarita"

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 22:33
4066 citiri
Cea mai mare gaura neagra a fost "cantarita"
Foto: Arhiva

Astronomii considera ca au reusit "cantarirea celei mai masive gauri negre" cunoscute pana acum, care este plasata in centrul galaxiei eliptice M87 - Messier 8 si are dimensiuni comparabile cu cele ale Caii Lactee.

La cea de-a 217-a reuniune a Societatii Americane de Astronomie, pe baza noilor observatii, astronomii au reusit "cantarirea" celei mai mari gauri negre, din centrul galaxiei M87, ajungand la concluzia ca valoarea masei sale este de aproximativ 6,6 ori mai mare decat masa Soarelui, scrie Science.

Confrom declaratiilor astronomului Karl Gebhardt de la Universitatea din Texas, Austin, aceasta gaura neagra super masiva din centrul galaxiei M87 ar putea inghiti intreg sistemul nostru solar, fiind de aproape 1.000 de ori mai mare decat gaura neagra existenta in centrul galaxiei Calea Lactee.

Pamantul, aflat intr-o gaura neagra din alt Univers?

Cercetatorii studiaza inca din 2005 jeturile de gaz fierbinte emis cu o viteza foarte mare din vecinatatea acestei gauri negre. Cu ajutorul telescopului Mauna Kea, din Hawaii, astronomii au putut estima si calcula orbitele stelelor din jurul acestei super masive gauri negre, acestea plasandu-se la aproximativ 50 de milioane de ani lumina, in directia constelatiei Fecioara.

Astronomul George Djorgovski de la California Institute of Technology din Pasadena si-a prezentat rezultatele cercetarilor sale in domeniu, fiind de acord cu faptul ca determinarile colegilor sai sunt cele mai precise estimari de masa obtinute pana acum.

El a mai facut dezvaluiri in cadrul conferintei de la Seattle, prezentand existenta unor perechi de gauri negre, care orbiteaza in 16 galaxii indepartate, estimarea sa fiind ca acestea vor fuziona peste cateva milioane de ani.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#masa gaura neagra, #cea mai mare gaura neagra, #gaura neagra galaxia M87 , #spatiu