Cometa Halley: misterioasa, fascinanta dar...ucigasa

Joi, 19 Decembrie 2013, ora 23:57
4921 citiri
Cometa Halley: misterioasa, fascinanta dar...ucigasa
Foto: Live Science

Sansele ca Pamantul sa fie lovit in mod devastator de o cometa sunt mici, insa evenimente din trecut au aratat ca planeta noastra si civilizatia umana pot avea de suferit din cauza acestor obiecte spatiale, fapt ce ar putea explica de ce oamenii erau infricosati de aparitia cometelor, spunand ca acestea prevestesc tot felul de nenorociri.

O portiune din faimoasa cometa Halley a lovit Pamantul in anul 536, iar impactul a ridicat in atmosfera o cantitate de praf atat de mare, incat clima planetei a suferit o racire considerabila, sugereaza un studiu recent, citat de Live Science.

Schimbarea dramatica a climei a produs, la randul ei, seceta si foamete in multe regiuni ale lumii, ceea ce ar fi facut omenirea mai vulnerabila la pandemia cunoscuta sub numele de "ciuma lui Iustinian" (541-542) - prima inregistrare a "Mortii Negre" in Europa.

Aceste concluzii reies dintr-un studiu al ghetii: mostrele de gheata contin cantitati mari de praf atmosferic, dintre care o parte este de origine extraterestra. Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Columbia University si prezentat la intrunirea anuala a American Geophysical Union.

Praful extraterestru are anumite caractersitici - un continut ridicat de staniu care arata ca el provine dintr-o cometa. Acesta s-a depus in emisfera nordica in cursul primaverii, ceea ce sugereaza ca ar fi ajuns pe Pamant cu prilejul unui eveniment astronomic anual, in perioada aprilie-mai - o ploaie de meteori numita Eta Aquaride, produsa de intrarea in atmosfera a fragmentelor de material provenit de la cometa Halley. Praful cosmic asociat cu Eta Aquaridele ar putea fi responsabil de o usoara racire climatica in anul 533.

Insa nu numai cometa e svinovata de schimbarea climatica, seceta si foametea care au survenit atunci. Atunci s-a mai intamplat ceva, intrucat Pamantul s-a racit mai mult decat ar fi explicabil prin praful asociat cu Eta Aquaridele. In 536-537, a avut loc o scadere cu cca. 3 grade Celsius a temperaturilor medii anuale, ceea ce arata ca s-a petrecut ceva si mai dramatic. Analiza ghetii arata ca in anul 536 a avut loc o eruptie vulcanica, dar nici aceasta nu ar fi fost suficient de puternica pentru a explica schimbarea.

In trecut, o bucata din cometa Halley ar fi cazut in ocean, provocand un impact devastator

Analiza ghetii arata ca s-a mai petrecut atunci ceva, un eveniment care a afectat dramatic oceanele. Gheata din Groenlanda contine fosile ale unor marunte organisme marine care traiesc in apele tropicale. Cercetatorii cred ca aceste specii au ajuns atat de departe spre nord deplasandu-se in urma efectelor unui impact colosal, prin caderea in ocean a unui corp extraterestru - o bucata din cometa Halley.

Cometa Halley, cunoscuta de foarte multa vreme, ajunge in apropierea Pamantului aproximativ la fiecare 76 de ani. Unii cercetatorii sugereaza ca ar fi fost observata de vechii greci inca din anul 466 i.e.n. Dupa cum explica oamenii de stiinta, atunci cand aceste corpuri ceresti se fragmenteaza partial, aruncand in spatiu bucati desprinse din invelisul lor, apar mult mai stralucitoare.

Dintre cele doua aparitii stralucitoare ale cometei Halley, una a avut loc in anul 530, ceea ce arata ca atunci cometa a aruncat in spatiu bucati din invelisul ei. Nu se stie unde a cazut presupusul fragment desprins din cometa Halley sau cat de mare era, studii ulterioare urmand sa elucideze impactul.

Totusi, alte studii arata ca aceasta cometa ar fi putut fi implicata intr-adevar in evenimentele dramatice din secolul al VI-lea. Un studiu din anul 2004 a estimat ca o bucata de cometa de numai 600 metri ar fi putut produce racirea climatica din anii 536-537, daca ar fi explodat in atmosfera si praful rezultat s-ar fi imprastiat in mod uniform in jurul globului pamantesc.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#cometa catastrofa dezastru, #impact lovire planeta cometa, #comete foamete molime , #spatiu