Cum ne aparam de asteroizii uriasi

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 10:25
2543 citiri
Cum ne aparam de asteroizii uriasi
Foto: cbsnews.com

Un sistem de avertizare impotriva asteroizilor periculosi pentru Pamant ar costa un milion de dolari pentru fiecare punct de observare, in varianta cea mai ieftina.

In cazul in care s-ar implementa un asemenea sistem, Pamantul ar putea fi avertizat cu o saptamana inainte de producerea unui impact care ar distruge un oras intreg, informeaza Space.

Cu toate astea, perioada de o saptamana nu ar fi suficienta pentru a trimite o misiune spre un astfel de asteroid cu scopul de a-i devia traiectoria. Insa, timpul ar fi important pentru evacuarea oamenilor din marile orase. In data de 28 octombrie, la intrarea in atmosfera, deasupra Indoneziei s-a dezintegrat un asteroid de marimea unui autobuz. Acel asteroid avea o lungime de 10 metri.

Explozia a fost echivalentul a 50.000 de tone de TNT, de trei ori mai mult decat puterea bombei atomice care a distrus Hiroshima. Astronomul John Tonry, de la Universitatea din Hawaii, afirma ca astfel de obiecte pot ameninta Pamantul o data la un deceniu. In 1908, zona Tunguska din Rusia a fost devastata de un asteroid lung de 50 de metri. Un astfel de asteroid ne loveste o data la 1.000 de ani.

Cu cat asteroizii sunt mai mici, cu atat creste probabilitatea unui impact. Cei mai mari de 140 metri pot sa ne ameninte o data la 20.000 de ani. Estimarile arata ca un asteroid de 48 de metri ar provoca in medie 30.000 de morti. Un asteroid intre 20 si 30 de metri loveste Pamantul o data la 100 de ani.

Analiza facuta de Tonry va fi publicata in numarul din luna ianuarie a revistei Publications of the Astronomical Society of the Pacific. Proiectul in varianta mai costisitoare ar presupune construirea unei retele de telescoape care sa detecteze astfel de asteroizi cu cativa ani inainte de impact. Pretul s-ar ridica, in acest caz, la zeci de milioane de dolari. Astfel, am avea sanse sa le deviem traiectoria. Un sistem care doar ne-ar avertiza ar costa mult mai putin.

Cercetatorii propun construirea unui sistem denumit Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) (ATLAS), format din doua observatoare, aflate la 100 km distanta unul de altul, care sa monitorizeze spatiul, in cautarea amenintarilor. Costurile totale ar ajunge la un milion de dolari pentru fiecare punct de observare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#avertizare asteroizi, #ATLAS, #John Tonry, #Universitatea Hawaii , #spatiu
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
asteroizii uriasi trebuie trimisi la sediile PSD si la Ponta, Geonel, Bombonel si Ilici acasa...