Sperante mari ca nu suntem singuri in Univers: Ce a gasit NASA

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 14:14
5252 citiri
Sperante mari ca nu suntem singuri in Univers: Ce a gasit NASA
Foto: Arhiva

Ca un semn incurajator ca exista viata si pe alte planete in afara pamantului, oamenii de stiinta de la NASA au descoperit urme slabe de apa in atmosfera a cinci planete indepartate.

Desi prezenta apei atmosferice a fost raportata anterior la cateva exoplanete care orbiteaza stele dincolo de sistemul solar, acesta este primul studiu care masoara in mod concludent si compara profilul si intensitatea acestor semnaturi de apa, a declarat NASA.

Cele cinci planete denumite WASP-17b, HD209458b, WASP-12b, WASP-19b si XO-1b apartin unor stele din apropierea sistemului nostrum solar.

Raportul NASA a adaugat ca cercetarea s-a bazat pe studiul efectuat cu ajutorul telescopului Hubble. Cea mai puternica semnatura privind existenta apei o prezinta planeta WASP-17b, o planeta cu o atmosfera speciala, la fel ca si HD209458b, relateaza Times of India.

Semnaturile pentru celelalte trei planete, WASP-12b, WASP-19b si XO-1b, indica de asemenea, prezenta apei, a comunicat NASA.

"Suntem increzatori ca vom depista semnatura privind existent apei pe mai multe planete", a declarat Avi Mandell, cecetator la Goddard Space Center NASA si autorul principal al unui document publicat in Astrophysical Journal, in care sunt prezentate constatarile privind WASP-12b, WASP-17b si WASP-19b.

"Acest lucru ne va da posibilitatea sa comparam cat de multa apa este prezenta in atmosfera diferitelor tipuri de exoplanete, de exemplu, la cele mai calde fata de cele mai reci", a adaugat Mandell.

NASA a declarat ca cele cinci planete sunt masive si calde, precum Jupiter din sistemul nostru solar, dar orbiteaza foarte aproape de stelele lor gazda.

Cercetatorii au fost surprinsi de faptul ca initial toate cele cinci planete aveau semnaturi neclare privind existenta apei.

"Studiile, combinate cu observatiile preluate de pe telescopul Hubble, ne arata ca exista un numar surprinzator de mare de planete pentru care semnatura care indica urme de apa este fie atenuata sau complet absenta", a declarat Heather Knutson, co-autor al studiului si cercetator al Institutului de Tehnologie din California.

"Acest lucru sugereaza ca atmosfera vascoasa ori norii pot fi elemente comune pentru aceste planete, facand dificila captarea semnalului privind apa", a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#apa atmosfera exoplanete, #studiu stiintific NASA, #apa dincolo de Pamant , #spatiu