Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Dragonul SpaceX se intoarce victorios din spatiu

Autor: Ana Ilie
Joi, 31 Mai 2012, ora 23:52
3045 citiri
Dragonul SpaceX se intoarce victorios din spatiu

Capsula spatiala Dragon, a companiei americane SpaceX, se indreapta spre Pamant, dupa ce a petrecut o saptamana atasata de Statia Spatiala Internationala (SSI).

Vehiculul fara pilot a fost eliberat de platforma joi dimineata si urmeaza sa se prabuseasca in Pacific, langa coasta Californiei, informeaza BBC.

"Este o etapa foarte importanta a zborului. Doar cateva tari au facut asta inainte, asa ca nu e un moment usor", a explicat directorul misiunii SpaceX, John Coulurlis, inainte de reintrarea capsulei in atmosfera pamanteana.

Dragon va atinge apa joi, la ora 15:44 GMT, dupa ce si-a aprins de cateva motoarele pentru a se propulsa in jos, inspre Pamant, si departe de Statia Spatiala.

SpaceX a organizat o flota de vase, avioane si statii la sol care sa urmareasca coborarea capsulei, care va fi incetinita in ultimele minute de trei parasute.

"Vasele de recuperare - e vorba despre o flota de trei nave, cu vase rapide de sustinere, care asigura capsula. Va dura doua trei zile pana la intoarcerea in port. De acolo vom merge direct la instalatiile noastre din Texas pentru descarcarea capsulei si inspectarea acesteia".

Dragon, prima naveta spatiala privata care a ajuns in spatiu, s-a conectat la Statia Spatiala Internationala (SSI) vinerea trecuta, facand istorie.

Astronautul american Don Pettit a patruns in Dragon impreuna cu colegul sau rus, Oleg Kononenko. Intr-o conferinta de presa de pe SSI, Pettit a marturisit ca interiorul capsulei este mai spatios decat capsula ruseasca Soyuz care l-a adus la statia spatiala. "Arata ca si cum poate transporta la fel de multe chestii cate pot pune eu in camioneta mea", a explicat astronautul.

Dragon le-a livrat astronautilor de pe SSI peste jumatate de tona de mancare, haine, echipamente si componente pentru experimentele stiintifice.

La intoarcerea pe Pamant, Dragonul este incarcat cu bunuri si gunoi, dar si cu experimente stiintifice, incheiate.

Dragon a fost lansat martea trecuta, de la Cape Canaveral, Florida, cu ajutorul rachetei Falcon 9, dezvoltata tot de SpaceX. NASA a colaborat cu SpaceX la intreaga misiune si a dat autorizatia finala pentru zbor.

Statia Spatiala Internationala a capturat vineri capsula Dragon. Conexiunea dintre cele doua a avut loc deasupra Australiei.

Don Pettit, aflat la comanda bratului robotic lung de 17 metri al Statiei, a glumit ca a "prins Dragonul de coada".

SpaceX, cunoscuta oficial sub denumirea de Space Exploration Technologies Corp., este prima companie privata care reuseste sa ajunga in spatiu, o misiune care pana acum era indeplinita doar de patru din cele mai bogate si avansate tehnologic guverne: SUA, Rusia, Japonia si UE.

Compania are 1.800 de angajati si un contract de 1,6 miliarde de dolari pentru a transporta bunuri, in 12 zboruri separate, pe SSI, pentru NASA, care si-a pensionat anulk trecut flota de navete spatiale si se bazeaza, deocamdata, doar pe agentia spatiala rusa pentru a trimite astronautii americani pe orbita.

SpaceX dezvolta acum o racheta capabila sa ridice o greutate dubla decat cea a capsulei Dragon, si spera sa ajunga sa construiasca o nava spatiala capabila sa transporte un echipaj pe Marte.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Capsula Dragon intoarcere Pamant, #Dragon Space X intoarcere Pamant, #zbor capsula Dragon , #spatiu