Elementele vietii, descoperite in spatiul interstelar

Joi, 07 Iulie 2011, ora 22:16
3931 citiri
Elementele vietii, descoperite in spatiul interstelar

Existenta moleculelor de peroxid de hidrogen, care au fost gasite pentru prima data in spatiul interstelar, s-a dovedit cu ajutorul datelor furnizate de telescopul APEX-ESO din Chile.

O echipa internationala de cercetatori, cu ajutorul telescopului Atacama Pathfinder Experiment - APEX, situat pe platoul Chajnantor, la 5.000 de metri altitudine in Anzii chilieni, a descoperit molecule de peroxid de hidrogen HOOH(H2O2) in galaxia noastra, aproape de steaua Rho Ophiuchi, la aproximativ 400 de ani lumina departare, precizeaza Physorg.

Descoperirea ofera astfel indicii in legatura cu doua molecule chimice vitale pentru aparitia vietii: oxigenul si apa. Regiunea din galaxia noastra care a fost observata este formata din nori de praf cosmic foarte dens, avand temperaturi in jurul valorii de minus 250 grade Celsius.

In imagine poate fi vazuta, pe fond galbui, una dintre cele mai stralucitoare stele de pe cer - Antares, iar in dreapta, jos, un cluster globular Messier 4.

Per Bergman, astronom la Observatorul Onsala - Suedia, autor principal al studiului, a declarat ca intreaga echipa a fost incantata sa descopere urmele de peroxid de hidrogen cu ajutorul APEX.

Descoperirea este importanta atat pentru astrofizicieni cat si pentru chimisti, deoarece, in urma unei reactii dintre peroxidul de hidrogen cu hidrogen aflat din belsug in spatiul interstelar, se poate obtine apa - H2O, oamenii de stiinta fiind dornici de a intelege modul in care apa s-a format pe Terra, mai ales ca in ultimul timp se crede ca aceasta s-a format initial in spatiul extraatmosferic.

"Praful cosmic care contine hidrogen ar fi ingredientul lipsa in procesul de formare a apei in univers", a declarat Berengere Parise, seful grupului de cercetare Emmy Noether de la Institutul Max-Planck din Bonn, Germania, coautor al studiului publicat in revista Astronomy&Astrophysics.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#descoperire spatiu, #telescop APEX, #peroxid hidrogen galaxie , #spatiu