Eruptia solara poate fi mai distrugatoare decat uraganul Katrina

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 13:32
4669 citiri
Eruptia solara poate fi mai distrugatoare decat uraganul Katrina
Foto: cnet

Ultima eruptie solara a pus pe jar oamenii de stiinta. Furtuna solara a fost un avertisment foarte serios, iar urmatoarele explozii solare pot provoca adevarate catastrofe pe Pamant.

O eruptie solara a afectat Pamantul saptamana trecuta si expertii sunt in prezent in garda, deoarece urmatoarea poate fi catastrofala, informeaza The Independent.

Ravagiile unei furtuni solare - precum cea care s-a produs saptamana trecuta - pot fi echivalente cu "un uragan mondial Katrina" si ne pot costa pana la 2 miliarde de dolari daune ale satelitilor de comunicatii, ale retelelor electrice si ale sistemelor de navigatie GPS.

Eruptia solara de saptamana trecuta a fost cea mai importanta din ultimii patru ani si miliarde de tone de materie au fost expulzate, deplasandu-se cu un million de mile pe ora spre Terra. Cand a atins campul nostru magnetic, ea a generat furtuni magnetice si supratensiuni care au perturbat comunicatiile si au tinut la sol avioanele.

Consilierii guvernamentali americani au avertizat ca lumea nu a fost niciodata mai vulnerabila la efectele unui astfel de eveniment, prin tehnologiile care controleaza aproape toate domeniile moderne ale societatii.

Cresterea in utilizarea dispozitivelor electronice, din ultimii 10 ani, a facut societatea mult mai sensibila, la perturbarile catastrofale, mai mult decat cu un deceniu in urma, cand ultimul ciclu de activitate solara a atins apogeul, a declarat profesorul John Beddington, consilierul sef pentru probleme stiintifice, de la Washington.

In acelasi timp, in aceasta perioada vulnerabilitatea sistemelor noastre a crescut dramatic, din cauza retelei inteligente din sistemul nostru de electricitate si utilizarii generalizate a sistemului GPS, a mai spus Beddington.

O consecinta a eruptiei solare, de saptamana trecuta, a fost ca anumite companii aeriene si-au redirectionat zborurile, departe de regiunile polare, pentru a evita posibilitatea sa existe comunicatii radio perturbate. Probleme de comunicatii au fost raportate de zborurile de la Hawaii spre California de Sud, iar comunicatiile au fost perturbate in regiuni din Asia.

Sistemele GPS sunt extrem de vulnerabile la exploziile masive de radiatii electromagnetice de la Soare, a declarat Thomas Bogdan, directorul Space Weather Prediction Center, din Boulder, Colorado.

Orice furtuna vine de la Soare trecand pe langa un satelit, inainte de a atinge Pamantul. Daca ii ia 20 de ore sa ajunga de la Soare la Pamant, ii mai trebuie 20 de minute sa ajunga de la satelit la Pamant. Aceasta ultima avertizare este de 20 de minute, prin care vom sti cat de mare este, cat de puternica, cat de neplacuta poate fi aceasta furtuna, a mai spus Thomas Bogdan.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#eruptie explozie solara, #soare pamant, #efecte explozie solara , #spatiu