Exista extraterestri? Ce arata un noul calcul

Marti, 03 Mai 2016, ora 22:10
10227 citiri
Exista extraterestri? Ce arata un noul calcul
Foto: NASA

O intrebare pe care fiecare si-a pus-o cel putin o data in viata este daca suntem singuri in univers sau daca exista (ori au existat) extraterestri.

Pana in prezent nu s-a dat un raspuns definitiv, fiecare putandu-si imagina orice, relateaza marti huffingtonpost.fr.

Insa, intr-un articol aparut in revista Astrobiology, doi cercetatori au vrut sa aduca discutia in domeniul cifrelor. Potrivit calculelor lor, sansele ca omenirea sa fie prima si singura specie inteligenta din univers sunt de una la 10.000.000.000.000.000.000.000 (10 billion trillion - in engleza - n.red.). Cu alte cuvinte, incredibil de mici.

Cea mai misterioasa stea din galaxia noastra - Singura explicatie este civilizatia extraterestra

"Acest lucru inseamna ca alte specii inteligente si tehnologice au evoluat fara indoiala inaintea noastra", arata Adam Frank, profesor de fizica si astronomie la Universitatea din Rochester, coautor al studiului. Impreuna cu Woodroof Sullivan de la Universitatea Washington, el a reusit sa stabileasca cifra mentionata cu ajutorul unui "simplu" calcul.

Numerosi oameni de stiinta au incercat sa calculeze sansele ca alte specii inteligente sa existe in prezent, insa cei doi cercetatori au ales sa trateze problema din punct de vedere "arheologic", intrebandu-se daca, de la crearea universului, s-au putut dezvolta alte specii pe o planeta asemanatoare cu Pamantul.

Ecuatia lor este urmatoarea: A=Nast*fbt, in care "A" este probabilitatea aparitiei unei specii inteligente, inclusiv omenirea. "Nast" este numarul planetelor aflate in "zona locuibila" din spatiu, asemeni celor trei planete potential locuibile descoperite recent. "fbt" corespunde probabilitatii ca o viata inteligenta si utilizand tehnologie sa se dezvolte pe o planeta situata in zona locuibila, nici prea aproape, nici prea departe de steaua ei.

Descoperire uimitoare: Trei planete posibil locuibile, in vecinatatea Pamantului

Numarul planetelor pe care ar putea exista viata este cunoscut in prezent, indeosebi datorita observarii exoplanetelor din anii 1990 incoace. Prin urmare, cei doi cercetatori s-au bazat pe studiile altor oameni de stiinta, stabilind ca 20% dintre stele au planete in zona locuibila, in conditiile in care numarul de stele din spatiu este si el o variabila tot mai bine definita.

Plecand de la principiul ca o singura specie, a noastra, se manifesta, se poate calcula, cu regula de trei simpla, ultima variabila a ecuatiei. Astfel, exista o sansa foarte mica ca noi sa fim singura specie inteligenta care dispune de o tehnologie avansata din intreg universul de la inceputul acestuia.

Teorie de la Harvard: Viata extraterestra se raspandeste ca o epidemie in galaxie

La scara galaxiei noastre, "o specie inteligenta de extraterestri a aparut fara indoiala in istoria Caii Lactee daca probabilitatea aparitiei unei alte specii pe o planeta locuibila este mai mare de unu la 60 de miliarde", precizeaza cercetatorii.

Lucrarile celor doi oameni de stiinta nu sunt primele de acest tip. In urma cu 55 de ani, profesorul Frank Drake a stabilit o ecuatie care permitea aprecierea sanselor ca o civilizatie extraterestra avansata sa existe in prezent. Insa calculul cuprindea foarte multe necunoscute. De atunci cercetatorii au incercat sa rezolve ecuatia, definind diferitele variabile ale acesteia.

Noul studiu are ca scop simplificarea ecuatiei, mai intai prin folosirea tuturor informatiilor descoperite in ultimii ani pentru a defini un numar de planete locuibile in universul mult mai bine cunoscut. Apoi, evitand sa se intrebe daca o civilizatie ajunsa la nivelul nostru tehnologic putea supravietui mii sau chiar milioane de ani.

Cu toate ca lucrarile celor doi cercetatori par a arata ca viata ar fi putut aparea si in alte locuri din univers, ele nu explica de ce oamenii nu au reusit sa intre in contact cu extraterestrii sau de ce cel putin nu le-au identificat urmele. Si, daca matematica pare a demonstra ca exista viata extraterestra si ca aceasta ar fi putut aparea in urma cu mii sau milioane de ani, unde este ea? Este o intrebare cunoscuta drept paradoxul lui Fermi, care ii preocupa pe astrofizicieni.

NASA a dezvaluit ce sunete de pe Pamant ar putea auzi extraterestrii (Audio)

Cei doi cercetatori apreciaza ca, daca statisticile arata ca viata a aparut de multe ori, dar ca nu ii vedem urmele, acest lucru se datoreaza poate naturii autodistructive a vietii inteligente. "Nu stim nici macar daca este posibil ca o civilizatie care a ajuns la o tehnologie avansata sa supravietuiasca mai mult de cateva secole", afirma Adam Frank.

El incheie totusi intr-o nota optimista: "Rezultatele noastre arata ca evolutia noastra nu este unica - se pare - si ca au existat numeroase altele in trecut. Aceste alte scenarii includ multe civilizatii care utilizau multa energie si au fost nevoite sa faca fata impactului acestei cresteri asupra planetei lor. Acest lucru inseamna ca putem incepe sa exploram problema recurgand la simulari, pentru a intelege ce permite civilizatiilor sa supravietuiasca si ce nu le permite".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#calcul existenta extratere trii, #cercetatori calcul existenta extratere trii, #spatiu extratere trii , #spatiu