Fenomen fara precedent: Cea mai puternica forta din cosmos s-a dezlantuit

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 10:53
8656 citiri
Fenomen fara precedent: Cea mai puternica forta din cosmos s-a dezlantuit
Foto: io9

Oamenii de stiinta de la Universitatea Warwick au anuntat producerea unui fenomen fara nemaivazut pana acum, explozia razelor gamma. Evenimentul ceresc neobisnuit, un nou tip de explozie cosmica, reprezinta cea mai puternica forta din natura.

O explozie de raze gamma poate elibera mai multa energie in cateva secunde decat ar produce Soarele in intreaga sa viata de 10 milairde de ani, potrivit, io9.

Aceste evenimente sunt foarte rare, iar singurele care au fost observate pana in prezent s-au petrecut in afara galaxiei noastre. Acest lucru a insemnat un mare avantaj pentru Pamant, deoarece in cazul unei asemenea explozii care ar fi indreptata spre Terra s-ar produce o extinctie in masa.

Este posibil ca extinctia din Ordovician, care a avut loc cu aproximativ 450 de milioane de ani in urma, sa fi fost cauzata de o explozie de raze gamma.

Pana la aceasta noua descoperire, exploziile gamma erau de doua feluri. Unele care durau doar cateva secunde si apareau cand doua stele neutronice se ciocneau si produceau o gaura neagra.

Altele, ce tineau aproape un minut si se petreceau cand o stea Wolf-Rayet exploda intr-o supernova si producea o gaura neagra in centrul acesteia.

Dar in ziua de Craciun din anul 2010, oamenii de stiinta care foloseau satelitul Swift al NASA au observat un eveniment ceresc foarte ciudat. Acesta a fost analizat ulterior de catre Andrew Levan si colegii sai de la Universitatea Warwick din Marea Britanie.

Explozie care tine mai multe ore

Astfel, ei au observat un nou tip de explozie de raze gamma, cel de lunga durata, care dureaza ore in loc de secunde.

Pentru a explica acest fenomen cosmic fara precedent, Levan si echipa sa au propus o noua teorie, care arata ca aceste explozii de durata au loc deoarece este nevoie de mai mult timp pentru explozia supernovei, care se propaga prin steaua gigant.

Aceasta, la randul ei, determina o explozie de raze gamma ce dureaza mult timp.

Rezultatele cercetarii au fost prezentate la Simpozionul GRB 2013 care s-a desfasurat la Nashville, Tennessee in Statele Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#descoperire cosmica explozie gamma, #fenomen cosmic fara precedent, #explozie raze gamma, #nou tip explozie cosmica , #spatiu
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
"...un nou tip de explozie..."? Şi-ncă n-au făcut bomba?