Fenomen rar pe cer: Se intampla la 13.000 de ani - cum sa il observi si in Romania

Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 16:37
9198 citiri
Fenomen rar pe cer: Se intampla la 13.000 de ani - cum sa il observi si in Romania
Foto:Garry Simmons/Twitter

Un fenomen rar are loc in aceasta perioada. Cometa Lovejoy poate fi vazuta cu ochiul liber, ceea ce se intampla o data la cateva mii de ani.

Presa a anuntat ca aceasta poate fi vazuta o data la 8.000 de ani, insa perioada este de 13.914 ani, potrivit unor calcule realizate acum cateva zile, dupa cum a declarat pentru Ziare.com Adrian Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

"Noi o vedem deja de un an si o mai vedem cativa ani. Ea se vede cand e mai aproape de Soare. E o cometa care se roteste in jurul Soarelui si are o perioada mai lunga.

Daca are o perioada mai lunga, unii spun ca se vede o data la mii de ani cand se apropie de Soare, dar, de fapt, se vede o perioada indelungata. In rest nu o mai vedem, e adevarat. Are o perioada de 13.914 de ani, calculata acum cateva zile, cu observatii noi", a spus acesta.

Fenomen misterios pe cerul Romaniei Avem sau nu motive sa ne ingrijoram? (Video)

Astronomul a mai explicat ca Lovejoy poate fi vazuta in aceste zile dupa ora 19:00, inspre sud.

"Ea in prezent se vede dupa ora 19:00 inspre sud undeva in dreapta constelatiei Orion si urca pe cer inspre constelatia Taur si se mai vede inca o luna de zile la stralucire maxima", a explicat Adrian Sonka.

Aceasta stralucire maxima nu inseamna ca obiectul poate fi vazut foarte clar cu ochiul liber.

"Stralucirea maxima nu e atat de mare incat cometa sa fie vizibila cu ochiul liber. Se vede cu ochiul liber ca o steluta mica, mai difuza, neclara, dar doar din afara orasului. Din oras, se vede cu binoclul. Nu e o cometa pe care o pot vedea oamenii doar iesind din casa. Trebuie pur si simplu cautata pe cer", a mai spus specialistul.

Cometa cunoscuta oficial sub numele de C/ 2014 Q2 a fost descoperita in august 2014 de Terry Lovejoy, astronom amator australian, arata The Weather Network.

De pe 6 ianuarie este la o distanta de putin peste 69 de milioane de km departare, aproximativ jumatatea distantei dintre Pamant si Marte.

Imaginea alaturata arata cum se vedea cometa in seara de 7 ianuarie in Dartford, Marea Britanie.

Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că, în urma alegerilor parlamentare din acest an, se prefigurează un guvern format din partidele care formează actuala coaliţie. El nu...
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
#cometa Lovejoy vizibila Romania, #Lovejoy cometa cer, #Lovejoy cometa , #spatiu