Aurora boreala, vizibila in Marea Britanie din cauza exploziilor solare

Marti, 03 August 2010, ora 19:57
8755 citiri
Aurora boreala, vizibila in Marea Britanie din cauza exploziilor solare
Foto: NASA

Furtunile solare de o neobisnuita intensitate au dus la expulzarea in spatiu a tone de plasma si atomi ionizati care se indreapta spre Pamant, unde oamenii de stiinta se asteapta sa perturbe atmosfera terestra, declansand fenomenul aurorei boreale mai la sud decat de obicei.

Concret, daca vremea o va permite, locuitorii din Marea Britanie vor avea sansa sa observe aurora boreala. Desi, in mod obisnuit, doar regiunile apropiate Arcticii au parte de spectacolul de lumini rosii si verzi, furtunile solare din ultimele zile vor "impinge" aurora mai la sud, informeaza Daily Mail.

"Aceasta eruptie poate fi observata si de la noi, si o asteptam la inceputul zilei de 4 august ... fiind astfel prima mare eruptie din ultimul timp", a declarat astronomul Leon Golub de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizica - CFA.

Exploziile solare, suprinse in imagini de NASA (Video)

Imagini spectaculoase au fost trimise spre Pamant si de Observatorul Dinamicii Solare al NASA, cu fenomenele ce au loc la nivelul Soarelui.

Nu este pentru prima data cand britanicii au parte de acest spectacol inedit. In octombrie 2005, in nord-vestul Scotiei, a fost vizualizat un astfel de fenomen de refractie atmosferica. Practic, interactiunea particulelor ionizate cu liniile de camp magnetic terestru genereaza furtuni magnetice.

Se cunoaste faptul ca Soarele trece printr-o ciclicitate de 11 ani a activitatii sale. In acest moment se indreapta catre maximumul activitatii. Cu toate ca ultima perioada de intensitate maxima a eruptiilor solare, in 2001, nu a produs mari perturbari pe pamant, specialistii de la NASA avertizeaza cu privire la posibilele probleme ce pot aparea in urma exploziilor solare, in 2013.

Specialistii apreciaza ca in timpul actualei intensificari a activitatii solare nu vor exista furtuni electromagnetice majore care sa perturbe activitatea satelitilor geostationari sau a retelelor electrice terestre.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#furtuna solara vizibila, #furtuna solara Marea Britanie , #spatiu