Inel in forma de infinit deformat in centrul galaxiei noastre

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 17:55
3592 citiri
Inel in forma de infinit deformat in centrul galaxiei noastre

Folosind datele furnizate de Herschel Space Observatory, astronomii americani au descoperit in centrul galaxiei noastre un inel bizar, rasucit, fiind format din gaz foarte dens, a carui forma nu poate fi inca explicata.

Specialistii ESA, NASA si cei de la Centrul de Analiza de la California Institute of Technology din Pasadena au reusit, prelucrand datele furnizate de Herschel Space Observatory, sa vada in totalitate acest inel ciudat, a carui distorsiune inca nu poate fi explicata, scrie Physorg.

Portiuni din acest inel cu dimensiuni de peste 600 de ani lumina sunt deja cunoscute, dar o imagine si un studiu per ansamblu nu au fost realizate pana acum.

In recentul numar al publicatiei Astrophysical Journal, cercetatorul Alberto Noriega-Crespo, co-autor al studiului, considera ca "prezenta acestui inel este destul de clara", observatiile fiind furnizate de detectoarele in domeniul IR plasate pe Herschel Space Observatory.

Astronomii au observat astfel ca inelul format din gaze reci si praf cosmic, unde se formeaza miliarde de stele, are in planul galaxiei noastre forma simbolului infinit.

Profesorul Sergio Molinari de la Institutul de Fizica Spatiala din Roma, Italia, autorul principal al studiului, a precizat ca "avem un nou mister chiar in centrul galaxiei noastre".

Observatiile obtinute de la sol cu ajutorul Nobeyama Radio Observatory din Japonia au completat rezultatele furnizate de Herschel Space Observatory prin determinarea vitezei gazului dens din acest inel. Rezultatele radio demonstreaza ca inelul se misca impreuna ca o unitate, la aceeasi viteza in raport cu restul galaxiei.

Teoria conform careia in centrul galaxiei noastre ar fi gauri negre masive, eronata

Inelul se afla in centrul sub forma de bara al Caii Lactee - o regiune sub forma de bara este formata din stele, fiind de fapt un inel in interiorul unui alt inel si mai mare, care este deformat. Un exemplu clasic de inel in interiorul unei bare se afla in galaxia NGC 1097, ale carei imagini au fost furnizate de Telescopul Spatial Spitzer.

Nu se cunosc exact detaliile dispunerii in astfel de moduri de bare si inele in cazul galaxiilor spiralate.

Simularile pe computer demonstreaza doar cum interactiunile gravitationale pot produce astfel de structuri. Unele teorii sustin ca existenta sub forma de bare a galaxiilor din Univers se datoreaza interactiunilor gravitationale dintre acestea. De exemplu, dispunerea in forma de bara din centrul Caii Lactee ar putea fi datorata interactiunilor dintre galaxia noastra si galaxia vecina, mult mai mare, Andromeda.

Potrivit lui Noriega-Crespo, nu este clar motivul pentru care centrul inelului nu corespunde cu centrul galaxiei noastre. Recentul studiu neaga astfel existenta unei masive gauri negre in centrul galaxiei noastre.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#inel centru galaxiei noastre, #gauri negre masive, #centrul galaxiei noastre, #inel infinit deformat , #spatiu