Israelul a plasat prima sonda pe orbita Lunii

Joi, 04 Aprilie 2019, ora 21:16
3556 citiri
Israelul a plasat prima sonda pe orbita Lunii
Foto: captura video

Prima sonda israeliana catre Luna, trimisa in spatiu in februarie, a efectuat joi o manevra considerata drept decisiva de responsabilii misiunii, plasandu-se pe orbita lunara, potrivit AFP.

Manevra a fost retransmisa in direct de la centrul de control al misiunii la Yehud, in centrul Israelului.

"Este un moment istoric in sine", a spus Morris Kahn, presedinte al SpaceIL, organizatia privata care a dezvoltat sonda in parteneriat cu societatea aerospatiala Israeli Aerospace Industries (IAI), una dintre cele mai mari companii din industria de aparare israeliana.

"Dupa sase saptamani in spatiu, am trecut de un nou stadiu critic cu sonda care a patruns pe orbita lunara", a declarat directorul SpaceIL, Ido Antebi.

Botezata "Bereshit" (Geneza, in ebraica), sonda a fost lansata la 22 februarie de la baza americana Cap Canaveral in Florida.

Motorul de 585 de kilograme a fost trimis in spatiu cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a firmei americane SpaceX, care apartine antreprenorului Elon Musk.

Sonda a efectuat mai multe orbite eliptice in jurul Pamantului inainte de a se indrepta catre Luna, unde sosirea este prevazuta pentru 11 aprilie.

"Intr-o saptamana, intram in istorie", a adaugat Kahn.

Pana in prezent doar Rusia, Statele Unite si China au trimis dispozitive pe Luna, aflate la o distanta de 384.000 de kilometri de Pamant.

La aproape 50 de ani de la primii pasi pe Luna ai omului, satelitul, neglijat de exploatarea spatiala, este din nou in atentie. China a plasat in ianuarie un dispozitiv pe suprafata nevazuta si inca neexploatata a Lunii.

O capsula speciala se afla la bordul sondei israeliene si contine CD-uri cu desene facute de copii, cantece si imagini cu simboluri ale Israelului, amintiri relatate de un supravietuitor al Holocaustului si o Biblie.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Israel prima sonda orbita luna , #spatiu
Comentarii
Poza FrumoasaTara
FrumoasaTara
rank 5
Sonda petroliera, ca doar nu trtimit o sonda doar asa, de spionaj !