Job SF: 5.000 de dolari ca sa testezi mancarea astronautilor de pe Marte

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 21:41
2966 citiri
Job SF: 5.000 de dolari ca sa testezi mancarea astronautilor de pe Marte
Foto: Arhiva

Daca ai visat sa ajungi astronaut si ai patru luni de pierdut, atunci oamenii de stiinta de la Universitatea Cornell pe tine te cauta. In vederea stabilirii meniurilor astronautilor care vor pleca in misiune pe Planeta Rosie, acestia au anuntat ca se cauta sase voluntari care sa traiasca asemeni astronautilor in misiune, timp de patru luni, intr-o capsula.

Capsula nu va fi insa lansata, ci se va afla pe tot parcursul misiunii in Hawaii, relateaza LiveScience. Astronautii de ocazie vor primi si o leafa pentru ca-si pun papilele gustative la munca: 5.000 de dolari.

De ce e nevoie de o astfel de "misiune" doar pentru a se stabili bucatele astronautilor? Pentru ca mancarea acestora nu s-a schimbat foarte mult de-a lungul vremii, iar aceleasi bucate, consumate frecvent, fac ca si apetitul sa scada. Mancand mai putin, si riscul de deficiente din punct de vedere nutritional creste, astfel ca se poate pierde din masa osoasa, musculara si nu numai, explica cercetatorii.

Misiunea, numita Hawaii Space Exploration Analogue & Simulation (HI-SEAS), va demara la inceputul lui 2013, iar daca participantii o vor termina cu bine isi vor primi si plata, plus cheltuielile de transport. Termenul-limita pentru primirea aplicatiilor este 29 februarie.

In timpul misiunii simulate, voluntarii vor degusta mixuri din alimente preambalate, dar isi vor gati si singuri din ceea ce vor avea la bord. Vor da note tuturor felurilor de mancare si vor completa zilnic chestionare legate de starea lor psihica si de sanatate.

Vor fi indeaproape urmarite schimbarile in ceea ce priveste preferintele culinare ale voluntarilor, dar si cat timp, apa si orice altceva este nevoie pentru a se se obtine diferite feluri de mancare.

Cercetatorii spera sa atraga in primul rand voluntari cu pregatire inalta, oameni de stiinta sau ingineri care sa lucreze pentru proiecte personale cat timp se afla la bord.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#astronauti Marte misiuni Hawaii, #degustare alimente astronauti misiune, #plata misiune Marte Hawaii, #mancare astronauti spatiu , #spatiu