La noapte, luna roz! Si eclipsa! (Video)

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 15:53
9824 citiri
La noapte, luna roz! Si eclipsa! (Video)

Cine va privi spre cer joi noapte va avea surpriza de a vedea o luna roz. Explicatia cuprinde, pe langa gazele din atmosfera, si faptul ca in noaptea de joi spre vineri este eclipsa posibil partiala de Luna, vizibila din Europa, anumite parti ale Asiei si Africa. Din America de Nord fenomenul nu va fi vizibil.

Nuanta roz, chiar rosiatica, apare cand o eruptie vulcanica polueaza atmosfera. Cat despre termenul "posibil partiala", acesta se foloseste cand discul selenar intra atat de putin in umbra Pamantului incat nu se stie daca fenomenul va fi observabil, se mentioneaza pe pagina Observatorului Astronomic.

Fenomenul incepe la ora 21:03 (pe 25 aprilie) si se termina la ora 1:11 (pe 26 aprilie), faza maxima avand loc la ora 23:07.

Eclipsa incepe la ora 21:03, la doua ore dupa ce Luna rasare. Timp de aproape doua ore, pana la 22:54, se va afla in penumbra terestra, efectul fiind vizibil dupa ora 22 din cauza opacitatii mici a acesteia.

Pentru un timp scurt, intre 22:54 si 23:21, marginea superioara a Lunii se va afla in umbra Pamantului si va parea mai intunecata decat restul discului.

Calculele arata ca discul selenar va intra in umbra terestra in proportie de 0,16%. Efectul de inrosire (scadere de stralucire) va fi destul de slab si nu stim daca va fi observabil cu ochiul liber sau prin instrumentele astronomice.

Practic vom vedea o Luna Plina mai slaba ca stralucire, cu marginea superioara rosiatica-portocalie.

Dupa iesirea din umbra, Luna ramane in penumbra pana la ora 01:11 (pe 26 aprilie) si stralucirea sa aparenta va reveni treptat la normal.

Pe parcursul eclipsei, Luna se va afla constelatia Virgo, avand la nord-vest (dreapta-sus) steaua Spica si, mai aproape, inspre est, planeta Saturn.

Foto: astro-urseanu.ro

De unde, insa, termenul de luna roz? Conform Business Insider, acesta isi are originile in cultura nativilor americani. In aprilie, cand luna plina capata aceasta nuanta, ei stiau ca a venit momentul ca plantele sa imboboceasca, ca primavara si-a intrat in drepturi.

Vizibila cu ochiul liber

Pentru a observa aceasta eclipsa nu este nevoie de instrument astronomic, folosirea unui binoclu sau a unui instrument astronomic nefiind necesara, eclipsa fiind vizibila cu ochiul liber.

Spectacolul este insa fascinant in cazul in care se detine si un instrument astronomic.

Foto: astro-urseanu.ro

Cei care doresc sa faca fotografii pot atasa aparatul foto pe un trepied. Asta, pentru ca in momentul de apogeu al eclipsei, trebuie folositi timpi de expunere de 0,5-2 secunde, in functie de gradul de intunecare a discului lunar.

Fenomenul va putea fi observat din toata tara daca cerul este senin.

Observatorul Astronomic din Bucuresti va fi deschis incepand cu ora 21.00. Daca se formeaza coada la intrarea in observator se va intra in grupuri de cate 40 de persoane care vor sta pe terasa 20 de minute.

Cei care nu vor sa plece din fata calculatorului pot urmari live fenomenul pe SLOOH.

Urmatoarea eclipsa de Luna se produce pe 19 octombrie 2013.

Prima eclipsa de soare de anul acesta va avea loc in 10 mai, urmand sa fie vizibila din Australia, Noua Zeelanda, din estul Papua Noua Guinee, Insulele Solomon si Gilbert, anunta RedOrbit. Din America de Nord va fi vizibila o eclipsa de luna in 25 mai, cand astrul va oferi un spectacol de 30 de minute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Luna roz aprilie 2013, #eclipsa partiala luna 25 aprilie, #eclipse 2013 , #spatiu