Luna este mult mai batrana decat stiam

Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 19:47
6775 citiri
Luna este mult mai batrana decat stiam
Foto: NASA

Luna s-ar fi format cu mult mai mult timp in urma, cu milioane de ani mai devreme decat se estimase, arata un nou studiu, care vine sa le contrazica pe cele din ultimii ani.

Studiul realizat de o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Los Angeles din California (UCLA), Statele Unite, se bazeaza pe analiza unor mostre aduse pe Pamant de echipajul zborului Apollo 14, informeaza Science Daily.

Dupa studierea mostrelor, s-a concluzionat ca satelitul natural al Pamantului s-a format acum circa 4,51 miliarde de ani, probabil la numai 60 de milioane de ani dupa nasterea sistemului solar, cu pana la 140 de milioane de ani mai devreme decat s-a crezut pana acum.

Varsta Lunii este un subiect dezbatut aprins de multa vreme, iar oamenii de stiinta au incercat sa gaseasca un raspuns cat mai exact folosind o varietate larga de tehnici.

"Am identificat in sfarsit o varsta minima a Lunii; era vremea s-o aflam, iar acum o cunoastem", a declarat conducatoarea studiului, Melanie Barboni, specialista in geochimie in cadrul Departamentului de stiinte ale Pamantului, planetelor si spatiului de la UCLA.

Luna s-a format in urma unei coliziuni violente dintre Pamantul timpuriu si un "embrion planetar" numit Theia, a raportat in 2016 o echipa din cadrul aceleiasi universitati americane, formata din specialisti in geochimie.

Studiile din 2011 si 2013 aratau ca Luna ar fi mai tanara decat se credea.

Recent, oamenii de stiinta israelieni de la Institutul de Stiinte Weizmann din Rehovot au avansat o noua teorie despre aparitia Lunii, potrivit careia aceasta nu s-ar fi format in urma unui singur impact gigantic al unui obiect cosmic cu Terra, ci dupa mai multe coliziuni care au dat nastere la un set de Luni de mai mici dimensiuni care, in timp, s-au unit si s-au solidificat.

La finalul acestui an, Agentia Spatiala Chineza se pregateste sa trimita pe Luna sonda Chang'e 5 pentru a colecta si a aduce pe Pamant primele mostre de roca selenara de la misiunile Apollo. Acestea i-ar putea ajuta pe oamenii de stiinta sa efectueze mai multe analize pentru a afla date pretioase despre formarea Lunii, a Terrei si a sistemului nostru solar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#formare Luna, #varsta luna, #trecut Luna sistem solar , #spatiu