Masura incredibila luata de SUA in 1963: Proiectul secret din jurul Terrei

Marti, 13 August 2013, ora 23:06
5435 citiri
Masura incredibila luata de SUA in 1963: Proiectul secret din jurul Terrei
Foto: wired.com

In anul 1963, americanii au luat o decizie ciudata. Ei au hotarat sa puna pe orbita, in jurul Pamantului, un inel de cupru pentru a se proteja de rusi.

Americanii au lansat o misiune in care au dat drumul pe orbita unui inel de cupru, acesta urmand sa inconjoare Terra, scrie Wired.

Protejarea comunicatiilor SUA

Proiectul se numea West Ford, el urmand a fi cea mai mare antena construita vreodata in istoria omenirii. Scopul acestei antene de cupru era de a proteja comunicatiile pe distanta lunga ale SUA de Uniunea Sovietica.

La sfarsitul anilor 1950, comunicatiile pe distanta lunga ale SUA erau facute prin cabluri subacvatice sau prin unde radio. Nici acestea nu erau prea sigure, caci URSS le putea ataca reteaua.

Ideea plasarii unei retele de cupru in ionosfera i-a apartinut lui Walter E. Morrow. Fiecare fir de cupru care o alcatuia avea o lungime de 1,8 cm.

Radioastronomii au inceput insa sa isi manifeste ingrijoarrea fata de influenta acestei retele de cupru asupra studierii stelelor.

Presedintele Kennedy i-a linistit atunci pe specialisti, spunandu-le ca firele respective urmau sa reintre in atmosfera in aproximativ doi ani, ele fiind plasate la o inaltime mica pe orbita.

20 kg de cupru pe orbita

Pe orbita Terrei aveau sa ajunga in total 20 kg de cupru. Astfel, la 21 octombrie 1961, NASA a lansat prima astfel de misiune pentru "montarea" firului.

URSS a inceput sa lanseze avertismente si a cerut SUA sa explice ce faceau, referindu-se la proiect ca la o "crima intelectuala".

O a doua misiune a fost lansata in anul 1963, si ea fiind inconjurata de controverse. In 2011, Agentia Spatiala Europeana a publicat un raport in care a aratat ca aceste ramasite pot fi inca prezente pe orbita noastra.

Proiectul a fost un esc, in 1961 fiind lansat primul satelit de comunicatii care a facut uitate aceste planuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#inel cupru orbita SUA razboi rece, #inel cupru orbita SUA URSS, #razboi rece SUA URSS masuri , #spatiu