Misiunea NASA pe Mercur va avea un final exploziv

Autor: Ana Ilie
Luni, 27 Aprilie 2015, ora 18:42
4814 citiri
Misiunea NASA pe Mercur va avea un final exploziv
Foto: NASA

Sonda spatiala Messenger, a NASA, trimisa in orbita in jurul planetei Mercur, va cunoaste, la 30 aprilie, un final exploziv. Dupa patru ani pe orbita, adica cu trei mai mult decat se estima, si ramasa fara combustibil, sonda se va prabusi pe suprafata planetei cu o viteza de, 9 kilometri pe secunda.

Sefiul misiunii Messenger, Sean Solomon, director al Observatorului Lamont-Doherty din Palisades, New York, spune ca dupa 19 ani de munca la aceasta misiune, este ca si cum ar pierde un membru al familiei, scrie Nature.

"Ultimele sale ore de viata vor fi, probabil, foarte tacute. Va fi o orbita finala, cand sonda ajunge in spatele planetei si nu vom mai auzi nimic de la ea. Credem ca stim unde va fi impactul, langa craterul Shakespeare. Cand va pica, va deveni cel mai recent, desi unul din cele mai mici, cratere de impact de pe Mercur. Si asa isi va gasi sfarsitul Messenger", spune omul de stiinta.

In urma informatiilor transmise de Messenger, oamenii de stiinta stiu acum ca

la poli se gaseste, pe perioade indelungate, depozite de apa inghetata, cu toate ca planeta Mercur este cea mai apropiata de Soare din sistemul nostru.

Pe depozitele polare se gaseste un material de tipul celui care se gaseste in meteoritii si cometele bogate in material organic, cu toate ca asta nu face din Mercur o planeta locuibila.

Cea mai mare surpriza dezvaluita de Mesenger este abundenta elementelor volatile de pe Mercur: sulf, sodiu, potasiu, clor, etc. In urma acestei dezvaluiri, oamenii de stiinta au realizat ca nu au inteles pe deplin felul in care s-a format aceasta planeta bogata in fier, intrucat teoria initiala, ca a fost un proces cu temperaturi ridicate, ar fi dus la disparitia elementelor volatile.

Dupa disparitia spectaculoasa a sondei, in 2017, agentiile spatiale europeana si japoneza intentioneaza sa trimita misiunea BepiColombo catre Mercur, care va continua munca sondei NASA.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#sonda NASA explozie Mercur, #sonda Messenger Mercur , #spatiu