Misiunile NASA si extraordinarele lor descoperiri

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 14:41
14548 citiri
Misiunile NASA si extraordinarele lor descoperiri
Foto: Channel4

Pe masura ce misiunile NASA exploreaza sistemul nostru solar si adancimile spatiului, descopera apa, elementul fondator al vietii, in cele mai surprinzatoare locuri. Apa este doar unul din criteriile de cautare a unor planete ce pot sustine viata, insa leaga intre ele multe lumi care in aparenta nu au nicio legatura una cu alta.

"Activitatile stiintifice ale NASA au facut un val de descoperiri uimitoare in legatura cu apa in ultimii ani, care ne inspira sa continuam sa investigam originile noastre si posibilitatile fascinante privind alte lumi si alte vieti, in univers", explica Ellen Stofan, om de stiinta la agentia spatiala americana. Aceasta crede ca "in cursul vietii noastre am putea in fine sa raspundem la intrebarea daca suntem singuri in sistemul solar si in univers", scrie clarksvilleonline.com.

Elementele chimice care compun apa, hidrogenul si oxigenul, sunt printre cele mai abundente din univers. Astronomii gasesc dovezi ale prezentei apei in uriasii nori moleculari dintre stele, in nou-nascutele sisteme planetare si in atmosferele masivelor planete care orbiteaza alte stele.

Se crede ca mai multe lumi au apa in stare lichida sub suprafata si mult mai multe au apa in forma de gheata sau vapori. Apa se gaseste si in corpuri primitive, precum comete si asteroizi, si in corpuri precum planeta pitica Ceres.

Misterele planetei pitice Ceres: O sonda NASA a ajuns pe orbita si e gata sa le rezolve

Atmosferele si interiorul celor patru planete de mari dimensiuni din sistemul nostru solar, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun, ar contine cantitati enorme de apa lichida, si lunile si inelele lor contin cantitati impresionante de gheata.

Probabil cele mai suprinzatoare sunt cele cinci luni inghetate ale lui Jupiter si Saturn, care au oceane sub suprafata: Ganymede, Europa si Callisto, care tin de Jupiter, si Enceladus si Titan, lunile lui Saturn.

Cu ajutorul telescopului spatial Hubble, oamenii de stiinta de la NASA au obtinut recent dovezi ca Ganymede are, sub suprafata, un ocean cu apa sarata, prins intre doua straturi de gheata.

NASA schimba strategia care ne va invata sa ne aparam de asteroizi

Europa si Enceladus au oceane de apa lichida sub suprafata si roci bogate in minerale, iar oamenii de stiinta cred ca pe aceste luni se gasesc cele trei ingrediente necesare pentru viata asa cum o intelegem noi: apa lichida, elemente chimice esentiale pentru procesele biologice si surse de energie.

Misiunea Cassini a dezvaluit ca Enceladus este o lume activa, cu gheizere si o posibila activitate hidrotermala de fundul oceanului, unde ar putea fi un mediu propice organismelor vii.

Sondele NASA au gasit semne ale prezentei apei si in craterele permanent in umbra ale planetei Mercur si pe luna noastra.

Noua racheta NASA: Ar putea trimite oamenii pe Marte in 6 saptamani

Daca unele locuri din sistemul nostru solar par a abunda in apa, altele par a fi pierdut cantitati impresionante din acest lichid.

Pe Marte, NASA a gasit dovezi clare ca a existat, la un moment dat, apa pe suprafata planetei, si pentru perioade lungi de timp. Roverul Curiosity a descoperit o albie secata ce a avut odinioara apa si unde au existat conditii favorabile pentru existenta vietii.

Oamenii de stiinta au estimat ca Marte a avut in urma cu mult timp atata apa incat ar fi putut forma un ocean pe jumatate din emisfera sa nordica, cu o adancime de pana la 1,6 kilometri. O parte din aceasta apa inca se mai afla pe Marte, in calotele polare si sub suprafata. In rest, se crede ca mare parte a atmosferei timpurii a Planetei Rosii a fost indepartata de vantul solar, ceea ce a dus la uscarea planetei.

Felul in care este distribuita apa in sistemul nostru solar explica felul in care s-au format planetele, lunile, cometele si alte corpuri ceresti in urma cu 4,5 miliarde de ani, din discul de gaze si praf ce inconjura soarele nostru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#prezenta apa sistem solar, #NASA apa sistem solar , #spatiu