Ziare.com

Misterele Universului dezvaluite de prestigiosi fizicieni din SUA (Video)

Marti, 27 Martie 2012, ora 21:56

   

Misterele Universului dezvaluite de prestigiosi fizicieni din SUA (Video)
Fizicieni de la Laboratorul Stanford Accelerator Center din Statele Unite au realizat un film, pe baza unor cercetari laborioase, care prezinta multe dintre misterele Universului, de la aparitia primelor stele pana la existenta materiei intunecate.

Filmul sintetizeaza rezultatele calculelor fizicienilor, care au folosit miliarde de biti de date, combinate cu teoriile cele mai recente din fizica, informeaza Message To Eagle.

Imaginile surprind voaluri diafane de gaz fluorescent si praf cosmic, ce se amesteca printre stelele care explodeaza, iar galaxiile se ciocnesc intr-un dans spatial, inainte de a intra in coliziune.

Filmul a fost conceput de catre SLAC, din cadrul Institutului de Astrofizica particulelor si Cosmologie (KIPAC).

"Am incercat sa imaginam trecutul - cum a ajuns Universul in stadiul actual", a spus Tom Abel, fizician la Universitatea Stanford.

Pentru a realiza un astfel de film e nevoie de o simulare numerica, un proces care implica o serie de calcule de fizica efectuate de un supercomputer ce determina compozitia, distributia, temperatura si alte proprietati ale materiei cosmice.

Apoi Visualization Lab se foloseste de anumite tehnici de redare, pentru a converti rezultatele simularii intr-o serie de imagini, care devin un videoclip.

"Nu cu mult timp in urma, ne-a luat saptamani sa producem o singura animatie. Acum, cu ajutorul noilor computere si a softurilor din ziua de astazi, putem face asta intr-o singura zi", a declarat Abel.

Alte videoclipuri produse de KIPAC arata cum s-au format primele stele din Univers. Aceste prime obiecte luminoase din Univers straluceau de un million de ori mai puternic decat Soarele nostru, afirma Abel.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2612 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor