Misterul vietii si cautarea unei alte Geneze

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 09:42
2951 citiri
Misterul vietii si cautarea unei alte Geneze
Foto: dailygalaxy.com

Sonda spatiala Cassini a facut o noua descoperire pe satelitul natural al planetei Saturn, Enceladus. Acesta a inghetat cu cateva miliarde de ani in urma, insa prezinta unele anomalii care ridica semne de intrebare.

Surpriza cercetatorilor este aceea ca Enceladus are o temperatura mai ridicata in regiunea polara. Din aceasta zona se ridica la zeci de mii de kilometri in spatiu particule inghetate, informeaza dailygalaxy.com.

Analizele efectuate pe urma cu particule inghetate au aratat ca acolo sunt prezente materiale organice ca metanul, dioxidul de carbon, propanul, prezenta lor aratand ca provin din eruptia unui gheizer. Este posibil ca aceasta anomalie sa fie data de forma ovala a lui Enceladus, aceasta gerenad caldura in urma frecarii interioare.

Mediul acestui satelit ar putea contine viata activa. Cercetatorii se arata increzatori in existenta vietii extraterestre.

"Daca se va descoperi ca in afara Pamantului, in sistemul nostru solar a avut loc o a doua Geneza, atunci va fi descifrat misterul existentei noastre.

Se va dovedi, astfel, ca viata nu este doar o intamplare, ci o caracteristica a Universului in care traim, ca ea este un lucru normal si ca a aparut de foarte multe ori in afara planetei noastre", a declarat Carolin Porco, cea care coordoneaza operatiunile sondei Cassini.

La suprafata lui Enceladus este putin probabil sa se gaseasca viata. Spre deosebire de Marte sau de satelitul lui Jupiter, Europa, Enceladus nu ar putea avea apa lichida in depozitele ei din adancime.

Un argument ar fi acela ca diametrul acestui satelit este de doar 800 de kilometri. In aceste conditii, nu ar avea masa necesara pentru ca interiorul sa ramana indeajuns de cald, astfel incat sa permita prezenta apei lichide in adancime.

La suprafata, temperatura este de -162 grade Celsius. Totusi, in 2005, la polul sud al acestui satelit, NASA a descoperit o eruptie de apa care provenea din fisurile prezente la nivelul solului.

Descoperirea arata ca acolo a fost prezent un ocean. Analizele efectuate de Cassini arata ca apa prezenta pe Enceladus este sarata.

Suspendat pe viață pentru că a atins-o nepotrivit pe fata din ring, luptătorul iranian explică: ”Sunt bărbat însurat” VIDEO
Suspendat pe viață pentru că a atins-o nepotrivit pe fata din ring, luptătorul iranian explică: ”Sunt bărbat însurat” VIDEO
Luptătorul iranian Ali Heibati a făcut un gest scandalos la o gală MMA organizată în Rusia sâmbătă, 20 aprilie, pentru care a fost suspendat pe viață. Sportivul născut în Iran, dar...
De ce NU este bine să bei apă în timpul mesei
De ce NU este bine să bei apă în timpul mesei
Obiceiul de a servi un pahar cu apă sau oricare alt lichid în timpul mesei este dăunător digestiei și siluetei! Nutriționiștii atrag atenția că, dacă bem apa în timp ce mâncăm, ne...
#NASA, #geneza, #Saturn, #Enceladus, #apa, #viata, #extraterestri, #Cassini, #Carolin Porco , #spatiu