NASA sta cu ochii pe Soare (Galerie foto)

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 07:52
6115 citiri
NASA sta cu ochii pe Soare (Galerie foto)
foto: NASA / SDO

Agentia spatiala americana (NASA) incearca sa afle cat mai multe despre astrul din centrul sistemului nostru planetar, cu ajutorul misiunii SDO - Solar Dynamics Observatory, un satelit ce transmite in permanenta ultimele informatii despre activitatea Soarelui.

Obiectivul cercetatorilor de la NASA, prin dezvoltarea proiectului SDO, este observarea atenta a evolutiei Soarelui si obtinerea de noi informatii despre activitatea acestuia, scrie publicatia MaxiSciences.

Observatorul solar SDO a fost lansat pe 11 februarie 2010, de la baza Cape Canaveral, din Florida, fiind un satelit de mici dimensiuni, de numai 270 de kilograme, plasat pe o orbita geostationara inclinata, care permite transmiterea cvasi-continua spre Pamant a datelor culese.

Primele poze cu Soarele nostru au fost transmise si analizate inca din luna aprilie a acestui an, dar satelitul va functiona pentru inca 5 ani, dispunand de suficiente rezerve de combustibil, pentru corectiile si miscarea sa pe orbita.

Prin acest program, specialistii de la NASA doresc sa inteleaga mai bine schimbarile de camp magnetic, exploziile solare si activitatea stelei per ansamblu, mai ales ca, in ultima perioada, au constatat o mai slaba activitate la nivelul Soarelui.

In fotografii, zonele rosii au temperaturi de aproximativ 60.000 de grade Celsius, in timp ce zonele mai inchise, de albastru si verde, redau temperaturi extrem de ridicate, de peste un milion de grade Celsius.

Pe cercetatori ii ingrijoreaza in mod deosebit perioadele de repaus ale activitatii solare, mult mai mari decat de obicei.

Analizand pozele ce reprezinta cromosfera, corona si heliosfera, din atmosfera solara, putem observa explozii solare, ejectia de materie intunecata, in cazul unei pete solare, dar, mai ales, aplatizarea astrului, la poli.

Satelitul si agentia spatiala americana trasmit imagini cu Soarele in flux continuu, oferind astfel informatii noi comunitatii stiintifice internationale si pasionatilor din domeniu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#NASA misiune Soare, #NASA satelit SDO, #misiune Solar Dynamics NASA, #eruptii solare NASA , #spatiu