Naveta spatiala Endeavour, ultimul zbor

Autor: Ana Ilie
Luni, 16 Mai 2011, ora 12:16
2088 citiri
Naveta spatiala Endeavour, ultimul zbor

Naveta spatiala americana Endeavour va incerca sa decoleze, luni, cu destinatia Statia Spatiala Internationala (SSI).

Inginerii NASA au rezolvat problema care a impiedicat decolarea navetei in urma cu doua saptamani si au inceput sa alimenteze naveta pentru decolarea de luni, informeaza BBC.

Endeavour va pleca in calatoria finala, urmand sa fie pensionata, dupa acest zbor, intr-un muzeu din Los Angeles.

Misiunea finala a navetei este sa transporte pe SSI un experiment de fizica particulelor in valoare de doua miliarde de dolari, cunoscut sub denumirea de Spectometrul Alpha Magnetic (AMS).

AMS este rezultatul colaborarii dintre 16 natiuni si va cauta indicii despre natura "materiei intunecate", materialul care modeleaza galaxiile, va cauta antimateria si va incerca sa inteleaga felul in care astronautii si satelitii sunt afectati de radiatii.

Naveta mai transporta si o serie de piese de schimb pentru Statia Spatiala.

Comandantul Navetei, Mark Kelly, s-a declarat emotionat inainte de zbor: "Endeavour este aproape de inima mea, deoarece este prima naveta cu care am zburat in 2001. Asa ca ma bucur ca o voi pilota in ultimul sau zbor. Este bebelusul flotei - are aproape 19 ani de serviciu si acesta este al 25-lea zbor. 25 este un numar bun, rotund, ca sa incheie activitatea".

In total, dupa ce isi incheie misiunea prezenta, care dureaza 16 zile, Endeavour va fi petrecut in spatiu 280 de zile si va fi parcurs 4.429 de orbite totale ale Pamantului.

Decolarea de la Centrul Spatial Kennedy din Florida este programata pentru ora locala 08.56. Va fi urmarita de aproape o jumatate de milion de persoane adunate sa vada evenimentul in zorii zilei.

In interiorul Centrului, printrre miile de persoane invitate sa participe la eveniment va fi si sotia comandantului Mark Kelly, Gabrielle Giffords, membru al congresului, care se reface dupa ce a fost impuscata in cap in timpul unui miting electoral.

La intoarcerea navetei Endeavour pe Pamant, NASA va mai avea o singura naveta spatiala activa, Atlantis. Aceasta va efectua ultimul sau zbor in iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Endeavour, #zbor Endeavour, #nasa endeavour, #ultima lansare Endeavour, #ultimul zbor Endeavour , #spatiu
Comentarii
Poza eleanu
eleanu
rank 1
cand vor zbura ingramaditi ca sardelele
Poza GABIERUL
GABIERUL
rank 5
EXCEPTZIONALA REALIZARE, NAVETA SPATZIALA AMERICANA ... PACAT CA AROGANTZA SHTIINTZIFICA A UNORA DINTRE SAVANTZII NASA, IMPREUNA CU CARIERISMUL UNOR FUNCTZIONARI NASA A PROVOCAT NENOROCIRILE CUNOSCUTE ...LE