Ne va lovi un asteroid? Astronautii se pregatesc pentru el

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 20:52
10112 citiri
Ne va lovi un asteroid? Astronautii se pregatesc pentru el
foto: Fox News

Dupa atatea scenarii apocaliptice in care mereu se mentioneaza amenintarea unor asteroizi care ar putea lovi Pamantul, canadienii si americanii incep sa puna in aplicare planurile de salvare a planetei.

Chiar si presedintele SUA, Barack Obama, a cerut NASA sa trimita o misiune umana pe un asteroid. Acest lucru s-ar putea intampla pana in anul 2025.

Astronautii din cele doua tari sunt constienti ca Pamantul nu va exista pentru totdeauna si ar putea sa piara chiar mai repede, daca nu tinem cont de amenintarea reala a asteroizilor.

"Este o prostie si dam dovada de ignoranta daca ne imaginam ca planeta noastra va exista pana se va sfarsi Soarele si ca nu va fi lovita de niciun corp ceresc", declara astronautul canadian Chris Hadfield, presedintele Asociatiei Exploratorilor Spatiului, citat de CBC.

El va pleca pe Statia Spatiala Internationala si va ramane acolo timp de 6 luni. Acesta a relatat cum, fiind prezent pe statia ruseasca Mir, in 1995, a vazut, socat, cu propriii ochi, cum un asteroid de marime considerabila se indrepta catre Pamant. Din fericire, s-a dezintegrat la intrarea in atmosfera.

"Daca trecea la o inaltime putin mai mare, lovea Statia Spatiala in care eram noi", a mai declarat canadianul. Un alt astronaut, Russell Schweickart (SUA), este si el preocupat de amenintarea asteroizilor.

In acest sens, Schweickart a prezentat un raport in anul 2008, in care se concentreaza asupra detectarii si devierii traiectoriei asteroizilor care ameninta Terra.

Eforturi pentru viitor

Noile telescoape spatiale vor putea detecta un numar mult mai mare de corpuri ceresti care ne ameninta planeta. Americanul a afirmat intr-un interviu ca, astfel, numarul asteroizilor cunoscuti va creste in mod dramatic, de la 70.000 la un milion.

Asociatia Exploratorilor Spatiului colaboreaza indeaproape cu ONU pentru a putea gasi cele mai bune modalitati de aparare impotriva obiectelor care se apropie prea mult de Terra.

"In acest moment, nici SUA, nici alte tari din intreaga lume nu au resposabilitatea de a dezvolta o tehnologie cu care sa se poata devia un asteroid, in cazul in care acesta ne va ameninta", a mai declarat Schweickart.

Fostul astronaut al misiunii Apollo mentioneaza ca din momentul descoperirii unei asemenea amenintari, oamenii vor avea nevoie de o perioada de 10-18 ani pentru a lucra la o strategie de aparare.

Se ia in calcul chiar impactul unei nave spatiale cu un eventual asteroid, pentru a-i schimba viteza, astfel incat acesta sa nu ne loveasca.

Canada este gata sa isi asume rolul de lider in aceste eforturi. In martie 2011, statul nord-american va lansa un telescop spatial (NEOSSat), in valoare de 15 milioane de dolari, destinat special supravegherii acestor pericole.

Cea mai mare atentie ii este acordata, acum, lui Apophis, un asteroid care ar putea lovi Pamantul in anul 2029 sau, conform unor cercetari recente, in 2036.

Astonautii afirma ca, in urmatorii 100 de ani, aproximativ 300 de asteroizi prezinta pericolul de a lovi Pamantul.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#asteroid pericol impact, #Canada SUA, #Obama asteroizi, #misiune NASA asteroizi , #spatiu