Nou scenariu in ceea ce priveste impactul cu un meteorit

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 11:40
6107 citiri
Nou scenariu in ceea ce priveste impactul cu un meteorit
Foto: Daily Mail

Printre variantele vehiculate pentru sfarsitul lumii era si aceea cauzata de impactul unui meteorit. Recent, oamenii de stiinta au refacut calculele referitoare la dezastrul produs de un meteorit la coliziunea cu Terra.

Este bine stiut faptul ca un meteorit care ar lovi Pamantul nu ar constitui o veste buna, deoarece ar provoca cutremure, tsunami si furtuni de foc, informeaza Daily Mail.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta au creat un nou model pentru estimarea impactului unei astfel de coliziuni, care arata ca devastarea nu va fi atat de grava cum se estima anterior.

Cercetatorii de la Universitatea din Munchen sustin ca previziunile anterioare ale daunelor cauzate de impact tineau cont de faptul ca Pamantul este neted si sferic, dar de fapt Terra este eliptica, cu varfuri uriase, ceea ce ar dispersa undele seismice.

"Dupa impactul cu un meteorit, undele seismice s-ar propulsa pe suprafata Pamantului precum cele provocate de o piatra aruncata in apa.

Pentru Terra, aceste calcule sunt realizate, de obicei, folosind modelul unei sfere perfecte, dar am constatat ca insusirile suprafetei planetei sau ale Lunii au un efect enorm asupra unui soc provocat de un meteorit de mari dimensiuni", a declarat Matthias Meschede, cel care a condus cercetarilor.

Echipa expertilor a folosit modelul care a produs disparitia dinozaurilor, ca urmare a impactului unui meterit cu Pamantul, in urma cu 65 de milioane de ani.

Stanca provenita din spatiu a avut masa cat a muntelui Everest, atunci cand a lovit suprafata actuala a Mexicului. Impactul a avut echivalentul a doua milioane de bombe cu hidrogen.

Marti noapte, un asteroid de marimea a patru terenuri de fotbal, numit 2005 YU55, va trece intre Pamant si Luna. Daca un corp cu o asemenea dimensiune ar lovi Pamantul ar cauza un crater de 4 kilometri largime, un cutremur de 7 grade si un tsunami de 20 de metri inaltime, care s-ar propaga la o distanta de 96 de kilometri.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#sfarsitul lumii scenariu, #impact meteorit pamant, #coliziune meteorit pamant, #impact meteorit cutremure tsunami, #previziuni sfarsitul lumii , #spatiu