Noua liceeni din Constanta au castigat un concurs organizat de NASA

Joi, 10 August 2017, ora 22:05
4205 citiri
Noua liceeni din Constanta au castigat un concurs organizat de NASA
Foto: Arhiva Facebook/NASA

Noua liceeni de la trei unitati de invatamant din municipiul Constanta, coordonati de profesorul Ion Bararu, au castigat o competitie organizata de NASA, ei facand parte dintr-o echipa alcatuita din elevi din SUA, China si India, obiectivul proiectului fiind realizarea unei asezari umane pe planeta Venus, ei fiind nevoiti sa finalizeze lucrarea in numai trei zile.

In perioada 28 - 31 iulie s-a desfasurat la Kennedy Space Center, Florida - SUA concursul de design stiintific "24th Annual International Space Settlement Design Competition". Au participat echipe de elevi insumand 240 de concurenti din tari de pe toate continentele, fiind grupati in echipe multinationale denumite "companii", concurand ca in cazul situatiilor reale din industria aerospatiala, in care o companie castiga un anumit contract.

Elevii romani au facut parte din "compania" Grumbo Aerospace si au castigat competitia alaturi de elevi de la: Beijing National Day School (Beijing, China), Durango High School (Durango, Colorado, SUA), Johnson Space Center #2 (Combined Schools, SUA), Shriram School (Arvali, India) si Raisbeck Aviation High School (Seattle, SUA).

Elevii romani care au facut parte din echipa castigatoare sunt Mellis Ali, de la Colegiul National Mihai Eminescu, Oana Diaconescu, de la Liceul Teoretic Traian, si Cristian-Ionut Butoi, Andrei-Antonio Carapcea, Ioan-Daniel Craciun, Alexandra-Florina Iamandii, Mihnea-Vlad Moga, Larina-Georgiana Olteanu si Andrei-Sebastian Rotaru, toti de la Colegiul National Mircea cel Batran. Profesor coordonator a fost Ion Bararu, tot de la Colegiul National Mircea cel Batran.

Profesorul Bararu si cei noua elevi constanteni au vorbit joi, intr-o conferinta de presa, despre performanta obtinuta.

"Solicitarile la acest concurs sunt de diferite feluri. In primul rand, elevii participa direct la elaborarea designului stiintific al unei asezari umane preconizata a fi construita in spatiul cosmic. Exista multe puncte de interes pentru omenire, in cazul acesta pentru NASA, in care doresc sa implanteze colonii locuite de oameni. Anul acesta ne-a revenit ca sarcina sa realizam proiectul unei asezari umane pe planeta Venus, care este foarte neprimitoare si conditiile de acolo au impus elaborarea unor considerente stiintifice din partea elevilor de foarte mare calitate. A doua provocare a fost aceea ca acest concurs se desfasoara in decurs de 2 - 3 zile, elevii lucreaza zi si noapte", a povestit profesorul Ion Bararu.

El a mai spus ca o alta provocare a fost data de tematica abordata, elevii din mai multe tari lucrand impreuna in cadrul a patru "companii".

"O alta provocare a fost ca tematica abordata este solutionata de un grup de elevi din mai multe tari. In acest an, au participat in forma a patru companii industriale elevi din mai multe tari de pe toate continentele, fiecare companie avand un numar de 60 de elevi. Elevii nostri au fost parteneri cu americani, indieni si chinezi", a afirmat Ion Bararu.

El a fost placut surprins de colaborarea pe care elevii romani au avut-o cu americanii si chinezii.

"In acest an, am fost placut surprins de faptul ca elevii nostri au colaborat foarte bine cu americanii, in primul rand si chinezii, care de obicei erau foarte orgoliosi, foarte individualisti. De data asta, au cooperat foarte bine si asta s-a vazut in vizitele preliminare ale juriului, acesta venea de doua ori inainte de evaluarea finala, discutau cu ei, au vazut progresul si au vazut ca se inteleg", a mai spus profesorul coordonator.

El a mentionat si faptul ca acest concurs abordeaza strategia STEM, adica stiinta, tehnologie, inginerie si matematica. Ion Bararu a precizat ca rezultatul liceenilor romani este cu atat mai important cu cat au concurat cu elevi din alte tari care studiaza cate patru ore pe saptamana despre statiile spatiale, elevii constanteni pregatindu-se in afara orele de curs pentru aceste proiecte.

Elevii au lucrat cu un metal de pe Mercur

Andrei Sebastian Rotaru, unul dintre membri echipei castigatoare, a povestit in conferinta de presa experienta traita.

"Planeta Venus este una destul de dificila, avand in vedere ca presiunea de la suprafata planetei este cam aceeasi cu cea de la 900 metri adancime in mare, de exemplu, temperatura, la fel, e putin cam neobisnuita pentru ceea ce experimentam noi pe Pamant, adica 462 de grade Celsius. Atmosfera este destul de densa si e formata din 96,5 la suta dioxid de carbon, 3,5 la suta azot si restul acid sulfuric combinat cu vapori de apa. (...) Trebuia sa stabilim o asezare permanenta de mici dimensiuni. Cei de la concurs ne-au dat un fel de metal, care rezista la conditiile de acolo, care inca nu a fost descoperit pe Pamant, dar exista pe Mercur. Acela a fost folosit la construirea exteriorului si apoi prima data s-a construit baza, apoi incet-incet a fost dezvoltata o industrie ca sa poata fi sustinuta baza", a explicat Andrei Sebastian Rotaru.

Ion Bararu a mai afirmat ca diploma castigata la NASA este foarte importanta in viitorul elevilor.

"Diploma castigata de elevi aici este foarte importanta pentru universitatile americane. Ei stiu ca este un concurs de grup, colectiv, iar pe americani si pe marile companii ii intereseaza nu cat de destept esti tun singur si ce rezultate ai individual, ci cum te incadrezi intr-un grup. Iar aceasta chestiune mai ales ca e in domeniul STEM, este un semn bun pentru angajatorii din marile companii", a mentionat profesorul

Ion Bararu a mai amintit ca in ultimi ani aproximativ 700 de elevi pe care i-a pregatit si coordonat au obtinut 70 de premii la competitii organizate de NASA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#NASA concurs elevi romani castigatori 2017 , #spatiu