Oaia neagra a Centurii Kuiper, un mister al sistemului solar (Video)

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 15:12
2663 citiri
Oaia neagra a Centurii Kuiper, un mister al sistemului solar (Video)
Foto: Discovery News

Exista numeroase obiecte cosmice ciudate care plutesc in Univers, iar unul dintre ele este cel denumit 2002 UX25, un mister greu de descifrat pentru astronomi. Ciudatul obiect, care se afla in Centura Kuiper, este considerat "oaia neagra" a regiunii, iar caracteristicile sale nu pot fi deocamdata explicate.

Obiectul 2002 UX25 a surprins oamenii de stiinta prin faptul ca este "cel mai solid obiect cunoscut din sistemul solar, insa densitatea sa este mai mica decat cea a ghetii pure", arata studiul realizat de Mike Brown, cercetator la Institutul de Tehnologie California din Pasadena, Statele Unite, scrie Discovery News.

"Masurarea densitatii acestor obiecte indepartate din Centura Kuiper (KBO) este foarte dificila. Obiectul 2002 UX a fost descoperit de catre telescopul spatial Hubble in anul 2005, iar ulterior au existat observatii asupra acestuia de la Observatorul Keck din Hawaii", a spus Brown.

Centura Kuiper este o zona de materie primordiala ce inconjoara sistemul nostru solar. Obiectele cu diametre mai mici de 350 de kilometri au, in general, densitati mai mici decat a apei, iar cele cu diametre mai mari de 800 de kilometric au densitati mai mari.

Centura Kuiper, zona de razboi a sistemului solar

Obiectul 2002 UX25 este situat in gama corpurilor cu diametre intre 350 si 800 de kilometri. Desi este foarte mare, el are o densitate cu 18% mai mica decat a apei, un fapt care i-a surprins pe astronomi.

"Formarea rocii acestui obiect este un proces dificil de explicat, in orice scenariu standard de coagulare", a explicat Brown.

Se crede ca KBO s-a format intr-un mod similar asteroizilor si planetelor. Cu toate acestea, densitatile foarte mici ale acestor obiecte din Centura Kuiper sunt inexplicabile.

Brown arata ca Centura Kuiper este ca "o zona de razboi" sau ca niste "stropi de sange" ai sistemului solar. Corpul 2002 UX25 este o ciudatenie, iar teoria actuala de formare a planetelor nu poate fi aplicata in cazul obiectelor din Centura Kuiper.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#descoperire obiect ciudat Kuiper, #obiecte ciudate Centura Kuiper, #cel mai solid obiect spatiu, #obiect cosmic densitate redusa , #spatiu